Ministerul Sanatatii dubleaza bugetul Programului National de Prevenire, Supraveghere si Control al Tuberculozei

0
303

in 2018, Ministerul Sanatatii va aloca peste 41 milioane de lei pentru derularea Programului National de Prevenire, Supraveghere si Control al Tuberculozei in vederea asigurarii accesului la diagnostic si tratament corect pentru toti pacientii afectati de tuberculoza, inclusiv tuberculoza multidrog rezistenta, se arata intr-un comunicat de presa emis de institutie.

Mai mult, potrivit documentului, pana la finalul acestui an, pe lista medicamentelor compensate 100% vor fi introduse 9 substante noi necesare in tratamentul tuberculozei, asigurate pana acum prin finantare externa. in prezent, lista cuprinde 21 de denumiri comune internationale utilizate in tratamentul bolnavilor cu TB BK sensibila sau multidrog – rezistenta.

Astfel, va fi acoperit integral tratamentul necesar pacientilor cu afectiuni TB, inclusiv tuberculoza multidrog rezistenta, conform ghidului national elaborat pe baza recomandarilor OMS, se mai arata in comunicat.

Potrivit comunicatului de presa, in vederea asigurarii accesului la diagnostic si tratament corect pentru toti, in absenta finantarii externe, Ministerul Sanatatii are in vedere si alte masuri, intre care: testarea rapida pentru TB a unui numar de 15.000 persoane din grupurile la risc, precum si asigurarea tratamentului si a suportului psihologic si social pentru un numar de 600 bolnavi in cadrul unui proiect cu finanatare norvegiana, depistarea activa a bolii prin screening-ul unui numar de 75.000 persoane din grupurile la risc (homeless, consumatori droguri injectabile, persoane aflate in detentie, populatia din mediul rural cu acces scazut la servicii de sanatate), dar si furnizarea de suport social, psihologic, peer-suport si subventii pentru cresterea aderentei la tratament pentru 15.000 pacienti in cadrul altui proiect finantat din fonduri structurale.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Sanatatii, in ultimii ani, au fost inregistrate progrese importante in controlul acestei boli. Astfel, inca din anul 2009, rata de depistare a bolii este de peste 70%, iar in 2014 a crescut la 94% pentru cazurile noi. Mai mult de atat, in ultimii 14 ani, incidenta globala la copii a scazut cu 54.6%, iar mortalitatea s-a redus cu 50.9%.

Articolul precedentProteinele din laptele matern protejeaza bebelusul de alergiile alimentare
Articolul următorPresedintele ARPIM: In Romania exista un decalaj in ceea ce priveste accesul la tratamente inovatoare