Presedintele ARPIM: In Romania exista un decalaj in ceea ce priveste accesul la tratamente inovatoare

0
15

Presedintele Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), dr.Radu Rasinar, a afirmat ca in Romania exista un decalaj de acces al pacientilor la tratamente inovatoare.

„Progresul tehnologic al ultimilor 10-15 ani a facut ca medicametele sa se dezvolte tintit, pe nevoile fiecarui pacient. Trebuie sa reusim sa ne schimbam asteptarile de la un medicament care face bine catre o boala, catre medicamentul care face bine fiecarui pacient. si aici cred ca este decalajul de care vorbesc”, a spus dr. Radu Rasinar, in cadrul unui interviu acordat www.sanatateatv.ro, la conferinta ARPIM privind inovatia in medicina, care are loc astazi.

Potrivit presedintelui ARPIM, in prezent, in Romania poate fi accelerat procesul de atingere al standardelor europene privind accesul pacientilor la tratamente inovatoare, iar acest lucru poate fi facut prin colaborarea tuturor factorilor implicati in acest proces.

„Putem acum sa mergem mai repede catre un standard de tratament european pentru fiecare dintre pacientii din Romania, printr-un parteneriat in care lumea sa aiba informatii relevante. Un parteneriat cu medicii, cu autoritatile, cu asociatiile de pacienti si cele care ajuta la progresul in medicina”, a explicat presedintele ARPIM.

De aceeasi parere a fost si Christian Rodseth, directorul unei companii farmaceutice prezenta pe piata din Romania. Potrivit acestuia, in ultimii ani, in Romania s-au facut numeroase progrese, dar este foarte important ca tara noastra sa se alinieze la standardele europene in domeniu.

in acest context, Tomasz Kluszczynski, consultant in domeniul asistentei medicale, a atras atentia ca in Romania, intervalul de timp de la introducerea pe piata a tratamentelor inovatoare si pana la momentul in care pacientii au acces la ele este mare, peste media din Uniunea Europeana.

Articolul precedentMinisterul Sanatatii dubleaza bugetul Programului National de Prevenire, Supraveghere si Control al Tuberculozei
Articolul următorSpecialisti: Romania se confrunta cu o situatie critica in ceea ce priveste terapia durerii, in special a celei cronice