Specialisti: Romania se confrunta cu o situatie critica in ceea ce priveste terapia durerii, in special a celei cronice

0
51

Romania nu are o strategie nationala a durerii, asa cum au multe din tarile europene, iar deficitul de specialisti in aceasta problematica este de 30%,atrag atentia specialistii in domeniu.

Statisticile arata ca, anual, in Romania aproximativ 2,5 milioane de pacienti sufera de dureri de spate si de dureri cervicale.

„Romania se confrunta cu o situatie critica in ceea ce priveste terapia durerii, in special a celei cronice. De multe ori, durerea este semnul pentru care bolnavul se prezinta la medic. Durerea o intalnim aproape in orice specialitate medicala”, a declarat acad. Ioanel Sinescu, rectorul UMF „Carol Davila” Bucuresti, in cadrul expert meeting-ului organizat de Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti, denumit „Educatia in terapia durerii”.

De asemenea, specialistii sustin ca este necesara intocmirea unui atestat in terapia durerii accesibil medicilor.

„Cred ca ar fi necesar sa cream un atestat in terapia durerii, la care sa poata avea acces medicii din specialitatile clinice, eventual pe mai multe niveluri de competenta. Educatia in terapia durerii este mai mult decat necesara in conditiile in care durerea este principalul motiv pentru care pacientul vine la medic si afecteaza grav calitatea vietii”, a mai spus acad. Ioanel Sinescu.

Expert meeting-ul a avut loc in contextul in care Asociatia Internationala pentru Studiul Durerii a declarat anul 2018 Anul excelentei in educatie pentru terapia durerii.

Datele la nivel european, peste 100 de milioane de persoane sufera de diverse tipuri de durere, iar 1 din 4 pacienti prezinta forme severe de durere in special dupa 65 de ani.

Specialistii atrag atentia ca durerea nu cauzeaza numai neplaceri pacientului, dar implica si costuri economice. Potrivit statisticilor, costurile directe si indirecte ale tratamentului durerii cronice in UE sunt estimate in medie de 2,4% din PIB, adica 270 de milioane de euro anual.

Un studiu recent privind durerea la romaniestimeaza ca durerile de cap, de spate si cele dentare sunt cele mai frecvente dureri cu care se confrunta romanii. Astfel, 79% din romani s-au confruntat cu dureri de cap, 62% cu dureri de spate, iar 38% cu dureri dentare.

Articolul precedentPresedintele ARPIM: In Romania exista un decalaj in ceea ce priveste accesul la tratamente inovatoare
Articolul următorBoala ficatului gras – ce alimente sunt indicate