Proteinele din laptele matern protejeaza bebelusul de alergiile alimentare

0
158

Un studiu publicat in Journal of Experimental Medicine arata ca dieta mamelor i-ar putea proteja pe nou-nascuti de aparitia alergiilor la diferite alimente.

Cercetarea, realizata de o echipa de oameni de stiinta americani, a oferit o explicatie pentru felul in care alaptarea poate asigura toletanta la alimentele alergene.

Studiul a fost realizat pe cobai, iar in urma acestuia, specialistii au concluzionat ca laptele mamelor expuse proteinelor din ou au asigurat protectie impotriva alergiilor la ou puilor lor, dar si celor proveniti de la mame care nu au fost expuse acestei proteine. Potrivit specialistilor, efectul protector a fost mai mare in cazul puilor care au fost fatati si alaptati de femele care au fost expuse oualor inainte si in timpul sarcinii si alaptarii.

Cercetatorii sustin ca protectia oferita depinde de proteine specifice, unele oferite de mama, iar altele de pui.

Astfel, atunci cand o mama care alapteaza este expusa unei proteine alimentare, laptele ei contine componente ale proteinei combinate cu proprii sai anticorpi, care sunt transferati puilor prin alaptare. Ajutati de o proteina din mucoasa intestinala a puilor si de cateva celule imune, componentele proteine-anticorpi alimentare sunt preluate si introduse in sistemul imunitar in curs de dezvoltare al puilor, declansand producerea de celule protectoare care suprima reactiile alergice la alimente.

Oamenii de stiinta cred ca acest mecanism descoperit la cobai poate functiona si la nou-nascuti, urmand ca in viitor, aceasta teorie sa fie testata in cadrul unui studiu clinic.

Potrivit cercetatorilor, studiul publicat recent este deosebit de important in contextul recomandarilor privind dieta femeilor in timpul sarcinii si alaptarii.

Femeile din aceste categorii sunt precaute in ceea ce priveste consumul alimentelor despre care se stie ca provoaca alergii, adica lapte, oua, alune, nuci, soia, grau, peste si scoici. in prezent, specialistii recomanda ca in timpul sarcinii si alaptarii femeile sa nu inceteze consumul de alimente alergene decat daca au fost diagnosticate cu alergii la anumite produse.

Articolul precedentCum stau romanii cu privire la consumul de antibiotice
Articolul următorSpecialist: „Romania are o adevarata problema cu HPV-ul”