Cum stau romanii cu privire la consumul de antibiotice

0
70

Situatia consumului de antibiotice la nivelul Uniunii Europene plaseaza Romania pe locul al 4-lea, dupa ce in anul precedent tara noastra se situa pe locul al 2-lea, se arata intr-un comunicat de presa sosit pe adresa redactiei SanatateaTV.ro.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a organizat in intervalul 13-19 noiembrie Saptamana Mondiala a Constientizarii asupra Antibioticelor. Cu aceasta ocazie, Centrul European de Prevenire si Control al Bolilor (ECDC) a publicat un nou raport referitor la rezistenta bacteriilor la antibiotice in statele membre ale UE si in Islanda si Norvegia.

De asemenea, au fost emise recomandari privind prevenirea si controlul extinderii infectiilor produse de bacteriile multirezistente, in conditiile in care pacientii cu astfel de afectiuni au optiuni de tratament limitate.

Potrivit raportului, situatia rezistentei la antibiotice din Europa prezinta mari variatii in functie de speciile de bacterii, de clasele de antibiotice si de regiunea geografica. in general, cea mai scazuta rezistenta se inregistreaza in nordul continentului, in timp ce valorile cele mai ridicate sunt in est si sud. Aceste deosebiri sunt legate de diferentele in modul de utilizare al antibioticelor, al prevenirii si controlului infectiilor si al diagnosticului acestora, se mai arata in comunicatul primit pe adresa redactiei noastre.

Aparitia si dezvoltarea rezistentei bacteriilor la antibiotice este un fenomen natural datorat mutatiilor care apar in genele bacteriilor sau datorita unor elemente genetice exogene care se pot transmite intre bacterii, explica specialistii.

Potrivit acestora, ceea ce sta la originea raspandirii rezistentei este utilizarea irationala a antibioticelor si transmiterea bacteriilor rezistente intre oameni, intre animale si intre oameni-animale si mediu.

Rezistenta bacteriilor la antibiotice este considerata la nivel mondial si la nivelul UE un subiect special pentru sanatatea publica, care necesita actiuni imediate pentru a nu pune in pericol in urmatorii 30 de ani sanatatea si dezvoltarea economica globala, se mai arata in comunicatul de presa.

Articolul precedent6.817 candidati sustin astazi concursul de admitere in rezidentiat
Articolul următorProteinele din laptele matern protejeaza bebelusul de alergiile alimentare