Specialist: Neindepartati, polipii pot afecta organele din jur, incepand cu urechea

0
355

Polipii sau vegetatia adenoida reprezinta un tesut limfoid crescut prea mult in spatele nasului. Neindepartati, pot duce la slabirea auzului sau aparitia unor malformatii ale fetei, avertizeaza seful sectiei ORL, din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii „Maria Sklodowska Curie”, dr. Manuela Rizescu.

Potrivit specialistului, cauzele aparitiei vegetatiei adenoide sunt de natura genetica, iar cel mai adesea, ea se dezvolta in jurul varstei de 3 ani.

„Aceasta crestere se realizeaza nu de la raceli, de la poluare sau de la alte cauze la care se gandesc parintii, ci se mosteneste genetic. intotdeauna veti gasi in familie ca parintii au fost si ei operati de acest lucru”, a explicat dr. Manuela Rizescu, intr-un interviu pentru SanatateaTV.ro.

intre problemele de sanatate provocate de polipi se numara insuficienta respiratorie, otita, sinuzita sau rinita.

„Vegetatia adenoida, in afara ca produce insuficienta respiratorie, produce si foarte multe secretii, care strica organele din jur, cum ar fi urechile, prima data le ataca, dupa produce sinuzite, produce multa tuse, bronsite”, a adaugat sefa sectiei ORL din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii „Maria Sklodowska Curie”.

Simptomele prezentei vegetatiei adenoide sunt imposibilitatea copiilor de a se odihni noaptea, tusea nocturna si matinala, predispozitia spre raceli si uneori, chiar dureri de urechi.

Cea mai eficienta modalitate de indepartare a polipilor este interventia chirurgicala, sustine medicul Manuela Rizescu.

in acest context, ea a subliniat ca operatia nu este foarte grea, iar perioada de recuperare este de o saptamana, timp in care copilul trebuie sa stea in casa.

Articolul precedentMedic psihiatru: „Medicul de familie devine prima poarta in calea depistarii depresiei”
Articolul următorO proteina asociata cu aparitia anxietatii si depresiei ar putea avea un rol si in declansarea diabetului, arata un nou studiu