O proteina asociata cu aparitia anxietatii si depresiei ar putea avea un rol si in declansarea diabetului, arata un nou studiu

0
76

Un nou studiu arata ca o proteina asociata cu dezvoltarea anxietatii si depresiei ar putea avea un rol si in declansarea diabetului. Specialistii au descoperit insa, si un compus chimic care ar putea bloca acest efect al proteinei.

Potrivit cercetatorilor de la Institutul Max Planck, din orasul german Munchen, proteina denumita FKBP51 contribuie la reglarea sistemului de stres. Atunci cand gena care o controleaza sufera mutatii, sistemul de stres se poate deregla, ducand astfel, la aparitia problemelor mentale.

Recent, specialistii germani au constatat ca aceasta proteina contribuie si la formarea legaturilor moleculare dintre sistemul de stres si reglarea diverselor functii metabolice. Acest lucru ar putea-o face responsabila si de declansarea problemelor metabolice, precum obezitatea si diabetul.

Pentru realizarea studiului, cercetatorii au analizat pe cobai rolul jucat de proteina in procesul metabolic. Ei au studiat efectul unei diete bogate in grasimi in randul soarecilor a caror gena care controleaza proteina era activa, comparativ cu cei in randul carora gena a fost inactivata in mod artificial.

Astfel, specialistii au descoperit ca soarecii cu gena inactiva nu au luat in greutate dupa ce au fost expusi dietei si au prezentat un nivel mai bun de glucoza si zahar in sange. Aceasta descoperire le-a permis sa concluzioneze ca proteina FKBP51, reglata de gena cu acelasi nume, afecteaza caile de semnalizare din muschii scheletici.

Din moment ce proteina este sensibila la factorii de stres metabolic, precum admisia unor cantitati ridicate de grasimi, acest lucru poate duce la acumularea de zahar in sange si la rezistenta la insulina.

Cu toate acestea, ei au descoperit si o modalitate de blocare a efectului proteinei. Este vorba de un compus chimic opus acesteia, denumit SAFit2. Potrivit cercetatorilor, administrarea sa produce efecte asemanatoare cu cele descoperite la soarecii cu gena FKBP51 inactiva, ducand la echilibrarea greutatii corporale si a tolerantei la glucoza si prevenind astfel, declansarea diabetului.

Rezultatele cercetarii au fost publicate in revista de specialitate Nature Communications.

Articolul precedentSpecialist: Neindepartati, polipii pot afecta organele din jur, incepand cu urechea
Articolul următorAnxietatea ar putea reprezenta un simptom precoce al aparitiei bolii Alzheimer