Medic psihiatru: „Medicul de familie devine prima poarta in calea depistarii depresiei”

0
8

in anumite cazuri, depresia poate sa nu fie exprimata prin manifestari emotionale, ci printr-o serie de simptome fizice, explica prof. dr. Ileana Botezat, directorul Centrului National de Sanatate Mintala si Lupta Antidrog.

„Se intampla ca depresia, boala sa nu fie exprimata prin cuvinte sau prin trairi care sa evoce starea negativa afectiva, ci sa se exprime prin simptome fizice, unul sau mai multe, la nivelul aparatului digestiv, respirator, intestinului, colonului, diaree, constipatie, dureri de inima, vorbim atunci de depresia mascata, adica depresia este mascata de semnele fizice”, a afirmat prof. dr. Ileana Botezat, intr-un interviu acordat SanatateaTV.

Potrivit acesteia, in aceste momente, in depistarea depresiei, un rol deosebit de important il are medicul de familie.

„Medicul de familie devine prima poarta in calea depistarii depresiei. si medicii de familie sunt instruiti in a recunoaste depresia prin simptomatologia ei fizica”, aspus directorul Centrului National de Sanatate Mintala si Lupta Antidrog.

Un rol crucial il au si apropiatii celui care sufera de depresie, care, atunci cand observa nereguli in comportamentul bolnavului, pot incerca sa-l convinga sa caute ajutor specializat.

„Ce poti sa faci pentru el e sa-l duci, daca nu direct la psihiatru, macar la un psiholog, care va putea sa discearna ce este depresie tratabila prin psihoterapie si ce inseamna depresia care trebuie sa beneficieze de medicatie”, a explicat prof. dr. Ileana Botezat.

in acest context, ea a mentionat ca cea mai eficienta metoda de tratare a depresiei este psihoterapia, insotita de medicatie antidepresiva.

„Cea mai eficienta interventie este deja acreditata ca a fi psihoterapie cu medicatie antidepresiva si la care, uneori, se asociaza si alt gen de medicamente, care sa potenteze antidepresivele”, a subliniat directorul Centrului National de Sanatate Mintala si Lupta Antidrog.

Cu toate acestea, specialista a afirmat ca formele mai usoare ale depresiei pot fi combatute si prin impunerea unui stil de viata sanatos.

„Pornind de la aplicarea principiilor unei vieti sanatoase, si in a le practica constant, acest lucru poate fi folositor intr-o depresie usoara. Adica, sa ai un program bine structurat de-a lungul zilei, sa te scoli dimineata, sa-ti faci toaleta, sa te imbraci, sa iesi, sa-ti impui sa faci miscare, sa iesi la soare, soarele, apropo, face foarte bine la depresie, sa mananci sanatos, sa nu consumi alcool si droguri”, a mai spui prof. dr. Ileana Botezat.

Ea a amintit ca, potrivit statisticilor, aproximativ 5% dintre romani sunt afectati de depresie, iar dintre persoanele care sufera de aceasta boala, doar 50% primesc tratament.

Articolul precedentScreening-ul auditiv: ce inseamna si de ce este important ca nou-nascutii sa faca aceasta testare
Articolul următorSpecialist: Neindepartati, polipii pot afecta organele din jur, incepand cu urechea