Specialist: Metoda calendarului este una riscanta. 1 din 4 romance foloseste aceasta varianta de contraceptie

0
64
Ziua Mondiala a Contraceptiei

Metodele naturale de contraceptie sunt preferate adesea, in ciuda riscurilor acestora privind aparitia unei sarcini nedorite si neplanificate. Metoda calendarului reprezinta una dintre principalele metode traditionale de contraceptie (alaturi de metoda retragerii) si este preferata de 1 din 4 romance, se precizeaza intr-un comunicat de presa primit la redactia www.sanatateatv.ro. Cu toate acestea, metoda s-a dovedit in multe dintre cazuri ineficienta, conducand adesea la sarcini nedorite.

„Metoda calendarului este una riscanta si destul de dificil de folosit corect, uneori chiar imposibil. Explicatia este aceea ca este greu pentru femeie sa anticipeze cu precizie, luna de luna, perioada fertila, mai ales daca ciclul sau menstrual este unul neregulat. Chiar si in cazul unui ciclu menstrual regulat se poate intampla, la un moment dat, sa existe, din diferite motive, un mic decalaj ce poate duce la aparitia unei sarcini nedorite, daca are loc un contact sexual neprotejat in acest interval. Daca se urmareste evitarea unei sarcini, atunci metoda calendarului nu este nici pe departe cea mai sigura cale”, a explicat dr. Mirela Popa, medic primar obstetrica-ginecologie, in comunicatul de presa.

Metoda calendarului se bazeaza pe identificarea cu exactitate a perioadei fertile din ciclul menstrual, perioada in care femeia are cele mai mari sanse sa ramana insarcinata. Metoda presupune evitarea contactului sexual in acele zile.

„(…) in general, in cazul unui ciclu menstrual regulat de 28 de zile, ovulatia are loc in ziua a 14-a, prima zi a ciclului menstrual fiind considerata prima zi de menstruatie. Perioada fertila este cu aproximativ 4-5 zile inaintea si in ziua ovulatiei. Daca ciclul menstrual are 29 de zile, momentul ovulatiei are loc in ziua a 15-a, iar daca durata acestuia este de 30 de zile, ovulatia are loc in ziua a 16-a. Daca femeia are un ciclu menstrual neregulat, ziua ovulatiei este imprevizibila, iar pentru calcularea perioadei fertile este nevoie de monitorizarea atenta a duratei ciclului menstrual timp de cel putin 6 luni consecutive. Apoi, din ciclul cel mai scurt se scade numarul 18 pentru a se identifica ultima zi a perioadei fertile, iar din ciclul cel mai lung se scade numarul 11 si se identifica astfel prima zi a perioadei fertile. (…) Din cauza inexactitatilor metodei calendarului, femeile se confrunta adesea cu o sarcina nedorita. Astfel, daca are loc un contact sexual neprotejat, pilula de a doua zi este o solutie: aceasta are efect daca este folosita in maximum 72 de ore de la contactul sexual neprotejat, preferabil in primele 24 de ore, atunci cand are eficacitate maxima, de 95%. Foarte important: pilula de a doua zi nu poate avea efect in cazul unei sarcini deja instalate si nu afecteaza dezvoltarea sanatoasa a sarcinii daca a fost utilizata dupa ce sarcina s-a instalat”, a mai adaugat specialistul.

Conform cercetarii Emergency Contraception Study realizate in Romania, 62% dintre femei sunt de parere ca metoda calendarului este una nesigura, iar 48% au considerat-o ineficienta, in timp ce numai 3% o considera o metoda contraceptiva sigura si de incredere. in ceea ce priveste motivul pentru care femeile utilizeaza sau au folosit aceasta metoda de contraceptie, 43% dintre femei au apelat la aceasta pentru ca nu presupune costuri, in timp ce 47% o prefera deoarece nu este nevoie sa mearga la medic pentru a o folosi, iar 12% o folosesc pentru ca asa prefera partenerul de viata.

De asemenea, statisticile arata ca 92% dintre femeile din Romania stiu de existenta acestei metode, 45% au folosit-o cel putin o data, iar 8% se bazeaza pe ea la fiecare contact sexual.

Articolul precedentSpecialist: Consumul zilnic de fructe si legume contribuie la dezvoltarea normala, fizica si intelectuala, a copiilor
Articolul următorOMS: Gripa sezoniera este o problema grava de sanatate publica, prin consecintele asupra populatiei la risc ridicat