OMS: Gripa sezoniera este o problema grava de sanatate publica, prin consecintele asupra populatiei la risc ridicat

0
357

Gripa sezoniera este o problema grava de sanatate publica in special prin consecintele ei in randul populatiei cu risc ridicat, se precizeaza intr-un comunicat de presa Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).

Potrivit specialistilor OMS, virusurile gripale circula in intreaga lume, afecteaza oamenii de orice varsta si au un caracter sezonier – in zonele cu clima temperata, epidemiile sezoniere apar mai ales in timpul iernii, in timp ce in regiunile tropicale, caracterul sezonier al gripei este mai putin evident (epidemiile gripale pot aparea pe tot parcursul anului). Alte efecte ale gripei se masoara si in domeniului economic, mai precis prin scaderea randamentului productivitatii angajatului la locul de munca.

Exista 3 tipuri de virusuri gripale sezoniere – de tip A, B si C. OMS explica faptul ca virusurile gripale de tip A se clasifica in subtipuri in functie de combinatiile a doua proteine a€‹a€‹diferite situate pe suprafata virusului (hemaglutinina (H) si neuraminidaza (N)). Subtipurile de virusuri gripale A care circula in prezent in randul oamenilor sunt virusurile gripale A (H1N1) siA(H3N2). in ceea ce priveste virusului gripal circulant A(H1N1), intalnit ca A(H1N1) pdm09, OMS mentioneaza ca acesta a provocat pandemia din anul 2009 si a inlocuit ulterior virusul gripal sezonier A(H1N1) care a circulat inainte de acest an. in plus, o caracteristica speciala a acestui virus e acela ca au fost inregistrate numeroase pandemii (epidemie care se intinde pe o suprafata mai mare).

Referitor la virusurile gripale B circulante, acestea pot fi impartite in 2 grupe principale si anume Yamagata si Victoria (virusurile gripale B nu sunt clasificate in subtipuri, ca cele de tip A).

Despre virusul gripal C, OMS indica slaba implicare a acestuia in gripe, iar infectiile cauzate de acesta sunt de obicei usoare – cu implicatii mai putin semnificative decat virusurile A si B asupra sanatatii publice.

Adesea vaccinurile impotriva gripei sezoniere includ tulpinile relevante ale virusurilor gripale de tip A si B din acel an, se mai specifica in acelasi comunicat de presa.

Potrivit OMS, cel mai eficient mod de a preveni boala (gripa sezoniera) este vaccinarea.

Pentru adultii sanatosi, vaccinul antigripal ofera protectie, chiar si atunci cand virusurile circulante nu corespund exact virusurilor din vaccin. Desi vaccinarea antigripala a persoanelor in varsta poate fi mai putin eficace in prevenirea bolilor, aceasta poate reduce severitatea bolii si incidenta complicatiilor si deceselor.

De aceea, OMS recomanda vaccinarea anuala antigripala femeilor gravide aflate in orice stadiu al sarcinii, copiilor cu varsta cuprinsa intre 6 luni si 5 ani, persoanelor cu varsta peste 65 de ani,

persoanelor cu afectiuni medicale cronice, celor care lucreaza in sectorul medical.

OMS atrage atentia ca medicamente antivirale sunt disponibile pentru tratament, insa ca virusurile gripale pot dezvolta rezistenta la medicament, facandu-le in fata gripei, ineficiente.

Articolul precedentSpecialist: Metoda calendarului este una riscanta. 1 din 4 romance foloseste aceasta varianta de contraceptie
Articolul următorLa multi ani, 2017!