Specialist: Maselele de minte partiale pot fi contaminate cu bacterii care duc la aparitia infectiilor sau inflamatiilor

0
55

Maselele de minte reprezinta ultimul set de dinti, care apare, de obicei, intre 17 si 25 de ani, si care, daca cresc partial sunt contaminate cu bacterii prin care apar infectii, inflamatii sau carii dentare, se explica intr-un comunicat de presa transmis www.SanatateaTv.ro.

„Anatomia este la originea celor mai multe probleme care apar in cazul maselelor de minte (ori dintii sunt prea mici ori prea mari pentru structura maxilarului). Al treilea molar apare la sfarsitul anilor adolescentei sau mai tarziu, in momentul in care maxilarul este suficient de mare pentru a incadra un alt set de molari, fara a aglomera si a crea probleme in alinierea danturii. (a€¦) Din cauza lipsei de spatiu, molarii de minte pot creste intr-o parte sau prinsi in gingiile si osul maxilar. Molarii de minte partiali sunt cronic contaminati cu bacterii asociate cu infectii, inflamatii, carii dentare si afectiuni gingivale. Pentru ca sunt atat de departe in gura, este greu sa se pastreze curati si sa se elimine bacteriile de pe acestia in totalitate. Molarii de minte, de asemenea, se pot infecta si pot perturba pozitia celorlalti molari”, a explicat in acelasi comunicat de presa, dr. Andra Custura, medic stomatolog.

De aceea, atunci cand maselele de minte pot produce pagube majore pentru restul gurii sanatoase apar si numeroase controverse in ceea ce priveste scoaterea sau pastrarea lor. Specialistul recomanda ca gestionarea maselelor de minte sa fie o decizie luata de medicul dentist sau chirurgul dentar, iar daca pacientul are intrebari sau anumite temeri in aceasta privinta, acesta sa discute cu medicul toate riscurile pe care le prezinta in cazul in care acesta refuza recomandarea sa.

Conform precizarilor stomatologului, nu intotdeauna este nevoie ca maselele de minte sa fie eliminate – daca sunt functionale si apar in totalitate.

in situatia in care pacientul prezinta molari de minte cu predispozitie de a avea probleme, atunci acesta va trebui sa fie atent cu privire la igiena orala, iar in cazul in care maselele de minte prezinta semne de degradare sau de infectie, acestea sa fie inlaturate.

„Molarii de minte care provoaca anumite probleme la nivelul gurii trebuie sa fie monitorizati foarte atent cu examene dentare regulate, radiografii, curatari si tratamente parodontale permanente. Daca problemele persista, atunci va fi nevoie in cele din urma de scoaterea lor. Este foarte important ca molarii de minte sa fie examinati inca din adolescenta. Dentistii si chirurgii dentari sunt in masura sa determine daca dintii vor fi functionali sau ar putea cauza probleme pe parcurs. in cazul in care sunt suspectate probleme este intelept pentru a elimina molarul sau molarii de minte inainte sa duca la simptome sau daune care sunt iremediabile. Interventia chirurgicala este, de obicei, mai putin complicata la tineri pentru ca radacinile nu sunt complet formate sau fixate in os si, in general, vindecarea este mai usoara”, a adaugat dr. Andra Custura.

Atunci cand se decide efectuarea unei interventii chirurgicale, pacientul trebuie sa stie ca exista riscuri asociate cu anestezia sau infectarea, dar si sa apara leziuni ale nervilor, insa acestea reprezinta probleme temporare. Stomatologul a precizat ca imediat dupa interventie pot aparea dureri si umflaturi pentru care chirurgul va prescrie un tratament adecvat fiecarui pacient in parte in functie de nevoile sale.

Articolul precedentMinisterul Sanatatii recomanda evitarea deplasarilor in spatii deschise, expunerea prelungita la frig in zilele geroase
Articolul următorDSP vine cu recomandari pentru perioada urmatoare in care s-au anuntat temperaturi extrem de scazute