Specialist: Hipertensiunea, obezitatea, diabetul si dislipidemiile – factori de risc pentru Alzheimer

0
408

Potrivit specialistilor in geriatrie, inaintarea in varsta atrage dupa sine si expunerea la anumiti factori de risc, ce conduc la aparitia unor afectiuni, precum si la unele forme de dementa, cum este cazul Alzheimer.

„Daca noi consideram ca varsta cronologica este principalul factor de risc si asa se considera actualmente pentru majoritatea bolilor care sunt prezente la varstnici, aceasta ne blocheaza gandirea, pentru ca daca punem eticheta ca varsta este cauza principala nu mai studiem, nu mai cercetam. Nu putem modifica varsta cronologica, dar de fapt varsta cronologica nu e ea in sine problema, ea reflecta un timp de expunere la factorii de risc si sunt o serie de dovezi care arata acest lucru si am sa va dau un singur exemplu: exista 4 tipuri de factori de risc considerati vasculari care sunt comuni si pentru afectiunile de tip vascular dar si pentru dementa de tip degenerativ Alzheimer – ei sunt hipertensiunea arteriala, obezitatea, diabetul zaharat si dislipidemiile, adica o crestere a colesterolului in sange. S-a vazut ca daca acesti factori de risc sunt prezenti pe la 45-50 de ani ei sunt factori de risc pentru aparitia bolii Alzheimer si in final a dementei de tip Alzheimer”, a explicat pentru www.SanatateTV.ro prof. univ. dr. Gabriel Ioan Prada, Director Medical Institutul National de Gerontologie si Geriatrie „Ana Aslan”.

Specialistul mai atrage atentia ca factorii de risc pentru aparitia Alzheimer, mentionati, pot fi insa preveniti printr-o serie de masuri pe care ar trebui sa o adopte fiecare persoana in parte.

„Acesti factori de risc pe care i-am metionat sunt cunoscuti si sunt foarte importanti si pot fi preveniti printr-o serie de metode inclusiv prin schimbarea stilului de viata, printr-o alimentatie care sa fie diversificata si sa nu fie exagerata intr-o anumita directie de exemplu sa nu fie foarte bogata in glucide sau in paste fainoase sau sare in exces, sa combata sedentarismul – o activitate fizica usoara este foarte benefica”, a adaugat prof. univ. dr. Gabriel Ioan Prada.

Articolul precedentScrisoare deschisa privind sesizarea de neconstitutionalitate a Legii care interzice fumatul in spatiile publice
Articolul următor10 semne ca un copil are nevoie de aparat dentar