10 semne ca un copil are nevoie de aparat dentar

0
60

Multi copii se confrunta cu probleme ortodontice, avand nevoie de aparat dentar, lipsa tratamentului corespunzator putand duce la afectiuni ale stomacului din cauza unei masticatii necorespunzatoare, la aparitia cariilor sau la imperfectiuni de pronuntie, potrivit specialistilor.

Nepurtarea aparatului dentar la varsta potrivita pentru a preveni anumite anomalii dento-maxilare poate cauza, la varsta adulta probleme mult mai greu de corectat.

„Primul control la medicul specialist ortodont este bine sa fie facut in jurul varstei de 6-7 ani. Tratamentul ortodontic la aceasta varsta e mai usor de aplicat in cazul in care se poate; copilul se afla in perioada de crestere iar rezultatele se obtin mult mai rapid intr-un timp mult mai scurt. Tratamentul stomatologic care se aplica dupa 12-14 ani presupune purtare de aparat fix de cele mai multe ori”, explica dr. Andra Custura, medic stomatolog, intr-un comunicat de presa transmis redactiei www.SanatateaTV.ro.

Cum iti dai seama ca cel mic are nevoie de aparat dentar?

1. Copilul pierde dintii de lapte prea devreme, prea tarziu sau la intervale neregulate, altfel decat in schema de schimbare a dintilor;

2. Dintii de lapte sau cei permanenti sunt strambi, incalecati sau prea rari (ca si cum ar avea un dinte sau mai multi lipsa);

3. Mesteca sau musca din alimente cu dificultate;

4. Falcile nu se suprapun corect una peste alta, par strambe sau produc sunete la atingere;

5. Copilul isi musca adesea obrazul accidental;

6. Respiratia este neregulata sau suieratoare sau nu poate respira decat cu gura deschisa.

7. isi suge des degetele (mult timp dupa ce a depasit perioada de sugar);

8. Falcile si dintii sunt mult mai mari si disproportionate in raport cu restul fetei;

9. Sufera de bruxism (scrasneste dintii in special noaptea);

10. Se aude cum mandibula pocneste cand copilul deschide gura sau mananca.

„Puteti incepe prin a face o vizita unui specialist in stomatologie generala, care va examina dantura copilului, va trata si rezolva eventualele carii si il va sfatui despre igiena bucala. Daca exista semne de dezvoltare anormala, dentistul va va indruma catre un specialist ortodont, care va sti cu exactitate daca e sau nu cazul unui aparat dentar. Țineti minte ca pozitionarea incorecta a dintilor si maselelor poate conduce la probleme de sanatate, cum ar fi afectiuni ale gingiei, pierderea prematura a dintilor (un dinte stramb se rupe mai usor), carii dentare (din cauza pozitiei defectuoase, dintele stramb nu poate fi spalat eficient, iar resturile alimentare favorizeaza aparitia cariei), dar si probleme cu digestia (din cauza ca alimentele nu sunt bine mestecate) si multe alte probleme de natura psihica care se vor rezolva mult mai greu la o varsta mai inaintata”, adauga dr. Andra Custura.

Aparatul dentar trebuie purtat intre 1 si 3 ani, in functie de fiecare copil in parte. Aceasta perioada variaza in functie de varsta, de starea de sanatate a dintilor si a gingiilor si de gradul de severitate a problemei, potrivit specialistului.

Articolul precedentSpecialist: Hipertensiunea, obezitatea, diabetul si dislipidemiile – factori de risc pentru Alzheimer
Articolul următorDozele de vaccin gripal au fost suplimentate: peste 140.000 de doze noi pentru romani