Specialist: Consultul pentru identificarea necesitatii aparatului dentar la copil ar trebui facut in jurul varstei de 5 ani

0
271

Trecerea de la dintii de lapte la cei permanenti poate fi influentata de unii de factori ce tin de cresterea noilor dinti peste cei deja existenti, de o deformare a maxilarului sau de cresterea dintilor aleatoriu ca urmare a unor obiceiuri nu tocmai adecvate (suptul degetului pana la o varsta inaintata). De altfel, mostenirea genetica este de asemenea un factor care poate influenta cresterea dintilor, se arata intr-un comunicat de presa.

in astfel de situatii, pentru corectarea danturii specialistii recomanda utilizarea aparatelor dentare. Pentru ca cei mici sa nu dezvolte repulsie fata de purtarea acestor dispozitive dentare si sa invinga frica de dentist, parintii trebuie sa le explice copiilor utilitatea purtarii aparatelor dentare si sa se prezinte la medic imediat ce sesizeaza ceva in neregula in ceea ce priveste cresterea dintilor.

„Credem ca pentru rezultate exceptionale este necesar ca cel mic sa inteleaga in prima faza necesitatea purtarii unui astfel de aparat. De aceea este bine ca un prim consult sa aiba loc in jurul varstei de 5 ani, acesta fiind momentul in care maxilarele copilului se largesc si se pregatesc sa primeasca dintii permanenti. De cele mai multe ori un tratament complex dureaza aproximativ 2 ani”, a explicat dr. Reza Sadighian, medic stomatolog, in comunicatul de presa.

in acelasi timp, specialistul recomanda ca inainte de montarea aparatului dentar sa fie rezolvate toate afectiunile dentare prezente la copil. De asemenea, indicat este un set de investigatii care sa cuprinda o consultatie la medicul ortodont si radiografii dentare. Ulterior se poate trece la mulaj, aplicarea aparatului dentar si activarea lunara a acestuia.

Pe de alta parte, specialistul atrage atentia asupra faptului ca odata aparatul dentar pus copilul trebuie sa fie foarte atent la ce mananca. De evitat sunt alimentele tari si spargerea cu dintii a acestora, dar si consumarea bauturilor acidulate.

De altfel, atat parintii cat si copiii trebuie sa inteleaga ca in mod normal tratamentul ortodontic nu doare. Exista un usor disconfort sesizat de copil in primele zile de la montarea aparatului dentar, care va disparea odata ce dintii se obisnuiesc cu acesta, se mai arata in comunicat.

Articolul precedentOMS a publicat trei Ghiduri pentru ajuta oficialitatile sa previna mortalitatea infantila si materna
Articolul următorDr. Mihaela Dragomir: Dacriocistita acuta in randul sugarilor poate afecta structuri precum nervul optic sau muschii oculari