OMS a publicat trei Ghiduri pentru ajuta oficialitatile sa previna mortalitatea infantila si materna

0
219

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a publicat in data de 16 august 2016 trei ghiduri care sa vina in sprijinul tuturor tarilor de pe glob astfel incat decesele inregistrate la nastere a nou-nascutilor si in randul mamelor sa poata fi prevenite.

Ghidurile au aparut ca urmare a faptului ca pentru majoritatea copiilor nascuti fara viata si pentru jumatate din totalul deceselor la nou-nascuti nu sunt intocmite certificate de nastere sau de deces, potrivit OMS. Astfel multe state nu au o evidenta cu privire la numarul deceselor sau cu privire la cauzele deceselor. in acest context, OMS considera ca aceste state nu sunt in masura sa intreprinda actiuni eficiente in timp util care sa previna si alte decese ale bebelusilor si mamelor.

Primul ghid se numeste „Aplicarea OMS a Clasificarii Internationale a 10 boli care duc la decese in timpul perioadei perinatale” (ICD-PM). Acesta publicatie reprezinta un sistem standardizat de clasificare a cauzelor copiilor nascuti morti.

Al doilea ghid OMS se numeste ” Fiecare copil conteaza: Audit si Revizuire a copiilor nascuti morti si deceselor neonatale” si a fost realizat pentru a ajuta tarile sa-si revizuiasca si sa investigheze decesele individuale, astfel incat acestea sa poata implementa solutii de a preveni alte decese. Acest Ghid include si clasificarea ICD – PM, cu scopul de a ajuta tarile sa cunoasca situatiile si circumstantelor mortii mamei sau bebelusului.

Rapoartele oficiale OMS arata ca amploarea reala a mortalitatii materne se subestimeaza cu pana la 30% la nivel mondial si chiar cu pana la 70% in unele tari.

Prin cel de-al treilea ghid OMS, „E timpul raspunsurilor: Un raport cu privire la punerea in aplicare a supravegherii globale si de raspuns privind decesele materne „, se doreste sa se ajute tarile sa consolideze procesul lor de revizuire a mortalitatii materne in spitale si clinici.

Anual, la nivel mondial peste 303.000 de femei mor in timpul sarcinii si la nastere, 2,7 milioane de copii mor in timpul primelor 28 de zile de viata, iar 2,6 milioane de copii se nasc morti, conform datelor OMS.

Mortinatalitatea, adica totalitatea numarului deceselor fetale tardive, poate fi prevenita prin asigurarea unei asistente medicale de calitate a gravidelor atat in timpul sarcinii cat si la nastere.

Articolul precedentCearcanele, mai pronuntate in cazul persoanelor cu anumite trasaturi genetice sau semne ale unor patologii
Articolul următorSpecialist: Consultul pentru identificarea necesitatii aparatului dentar la copil ar trebui facut in jurul varstei de 5 ani