Dr. Mihaela Dragomir: Dacriocistita acuta in randul sugarilor poate afecta structuri precum nervul optic sau muschii oculari

0
115

Sacul lacrimal si ductul prin care lacrimile trec din partea oculara in cavitatea nazala sunt structuri anatomice importante prin care ochiul isi mentine curata suprafata oculara. Exista patologii infectioase la acest nivel, numite dacriocistite – formele acuta si cronica. Dacriocistita acuta reprezinta infectia acuta a sacului lacrimal, acea structura care „tine” lacrimile.

Simptomatologia dacriocistitei acute include inflamarea zonei interne a bazei nasului, roseata, durere, precum si secretiile purulente. in cazul copiilor, aceste manifestari pot fi severe – cu implicatii chiar la nivelul nervului optic sau muschilor oculari.

„Copiii nu verbalizeaza simptomatologia, dar aceasta este la fel de importanta. Dacriocistita acuta prezenta la copilul de varsta mica (copilul este de cateva luni) este mult mai periculoasa fata de adult, pentru ca tesuturile din jur sunt mult mai fragile si infectia poate sa progreseze de la suprafata (de la nivelul sacului) spre orbita. Aceasta situatie este de nedorit, pentru ca pot sa apara complicatii mult mai importante. Astfel, daca infectia intra la nivelul orbitei, atunci pot sa apara afectiuni chiar la nivelul nervului optic sau al muschilor oculari”, a explicat dr. Mihaela Dragomir, medic primar Oftalmologie intr-un interviu pentru www.SanatateaTv.ro.

Dupa diagnosticul clinic al dacriocistitei acute se incepe tratamentul antibiotic pe cale generala (sau sistemica) si locala. Cu toate acestea, exista situatii rare cand este necesara incizia sacului lacrimal pentru a drena secretiile purulente acumulate la acest nivel.

„in general, dupa dacriocistita acuta este necesar cu siguranta o interventie chirurgicala la nivelul canalului lacrimo-nazal, respectiv punerea de tuburi sau interventia chirurgicala numita dacriocistorinostomie – pentru ca dacriocistita acuta modifica mult anatomia canalului lacrimo-nazal. Chiar daca se vindeca, aceasta se vindeca cu sechele, care ulterior trebuie tratate”, a subliniat dr. Mihaela Dragomir.

Articolul precedentSpecialist: Consultul pentru identificarea necesitatii aparatului dentar la copil ar trebui facut in jurul varstei de 5 ani
Articolul următorMS – Situatia actualizata a victimelor de la Navodari. 1 pacient a murit, iar ceilalti 3 sunt stabili hemodinamic si respirator