Speakeri de elita la Congresul National Bolile Cronice Netransmisibile

0
41

Unul dintre cele mai importante evenimente pluridisciplinare din peisajul medical romanesc, Congresul National Bolile Cronice Netransmisibile, a reunit in cele 2 zile de eveniment, aproximativ 700 de participanti si aproape 30 de reputati lectori din domeniul cardiovascular, al diabetului zaharat, al neurologiei, al pneumologiei si al oncologiei.

„Formatul a fost oarecum diferit fata de alti ani, deoarece am dorit sa fim tot timpul impreuna, sa nu ne mai despartim in ateliere de lucru, pentru ca pluridisciplinar nu inseamna sa fie multe sali, ci sa fim adeptii aceluiasi concept”, a declarat prof. univ. dr. Nicolae Hancu, Co-presedinte congres.

in prima zi a evenimentului fost prezentata situatia actuala din punct de vedere epidemiologic a bolilor cronice netransmisibile, dar si proiecte si initiative, pe fiecare specializare in parte, in vederea prevenirii imbolnavirii, a reducerii numarului de persoane diagnosticate cu boli cronice netransmisibile si a tinerii sub control a acestor afectiuni. Astfel, Acad. Maya Simionescu a debutat cu prezentarea despre „Celula – sediul vietii si al bolii”, urmata de prof. univ. dr. Dragos Vinereanu, care a prezentat „Actiunile prioritare in cardiologie in perioada 2014-2015”. Prof. univ. dr. Maria Mota a prezentat date legate de epidemiologia diabetului zaharat, asa cum au fost rezultate in urma studiului Predatorr, iar conf. univ. dr. Cristina Panea a prezentat „Actiunea prioritara nationala de terapie a AVC acute in 2014-2015”. La sectiunea dedicata afectiunilor oncologice, conf. univ. dr. Patriciu Achimas-Cadariu a prezentat Initiativele actuale finantate de Comisia Europeana DG SANCO: Codul Europei Contra Cancerului revizia 2014, Joint Action CANCON 2014-2017, implicarea Joint Research Center (JRC Ispra Italia) in acreditarea Centrelor de Tumori Mamare si revizuirea Ghidului European de Asigurare a Calitatii Screening-ului Cancerului Mamar, secretariatul JRC al Retelei Europene a registrelor de cancer (ENCR) si Registrul de Cancere Rare.

Noutatile din domeniul pneumologiei au fost prezentate de prof. univ. dr. Florin Mihaltan si au fost legate de „Sindromul Overlap – o combinatie cvasinecunoscuta de afectiuni respiratorii cronice netransmisibile”.

in prima zi a evenimentului a fost prezentata si situatia actuala a hipertensiunii arteriale, prezentata de prof. univ. dr. Maria Dorobantu, care a discutat despre metode de „Crestere a compliantei la tratament – conditie esentiala pentru ameliorarea controlului tensiunii arteriale”.

Tot in prima zi au fost prezentate si rezultatele studiului populational ORO cu privire la epidemiologia obezitatii, coordonat de conf. univ. dr. Gabriela Roman. Apoi, sef lucr.dr Cornelia Bala a lansat catre toate societatile stiintifice interesate, propunerea formarii unui Grup de Educatie Terapeutica in Bolile Cronice Netransmisibile (GET-BCN), prin care sa fie reunite toate eforturile in domeniul educatiei terapeutice. Mai mult, se doreste ca in acest mod sa se realizeze o mai buna gestionare a acestor patologii de catre pacienti si familiile lor.

a€œSunt convins ca acestea sunt ocazii foarte utile nu neaparat pentru liderii de opinie care participa la genul acesta de manifestari, dar, mai ales, pentru cei multi care vin si asculta si care de fapt sunt tinta incercarilor noastre de a transmite niste mesaje pe care la randul nostru le primim de la OMS sau alte foruri europene”, a declarat conf. univ. dr. Ioan Andrei Veresiu, Presedintele Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

A doua zi a evenimentului s-a focusat pe strategiile de preventie prezentate de specialistii implicati in combaterea bolilor cronice netransmisibile, de la preventia primara si aspecte particulare ale bolilor cronice netransmisibile, pana la prezentarea metodelor de preventie secundara a acestor afectiuni.

Astfel, in a doua zi a Congresului National Bolile Cronice Netransmisibile, prof. univ. dr. Mariana Graur a discutat despre „Nutritie si preventia bolilor cronice netransmisibile”, iar dr. Gabriel Tatu-Chitoiu a continuat cu o prezentare despre „Preventia primara a bolilor cardiovasculare”.

Nici rolul medicului de familie nu a fost omis. Dr. Daciana Toma a sustinut importanta acestuia in preventia bolilor cronice netransmisibile. La sectiunea oncologie din cea de-a doua zi, dr. Sorina Irimie a discutat despre legatura dintre obezitate si cancer, iar prof. univ. dr. Romulus Timar a prezentat „Particularitatile tratamentului hipertensiunii arteriale la pacientii cu diabet”. Apoi, dr. Andreea Coman a discutat despre rolul preventiei in sindromul de apnee in somn.

Sectiunea de preventie secundara in bolile cronice netransmisibile a debutat cu prof. univ. dr. Doina Dimulescu, care a prezentat „SCA la bolnavul hipertensiv : particularitati de tratament si preventie”.

Programul stiintific a continuat cu „Preventia degradarii functiei renale la bolnavul hipertensiv”, prezentata de prof. univ. dr. Mircea Penescu, urmat de prof. univ. dr. Crina Sinescu, care a discutat despre „Particularitati de tratament la bolnavul hipertensiv cu boala arteriala periferica”. Prof. univ. dr. Cristian Serafinceanu a discutat despre rolul „Preventiei bolii cronice de rinichi in diabetul zaharat, iar prof. univ. dr. Amorin Popa a sustinut „Rolul farmacoterapiei in preventia complicatiilor cardiovasculare din diabetul zaharat: interpretarea evidentelor”. La sectiunea dedicata bolilor pulmonare, dr. Ioana Munteanu a dezbatut subiectul „Sevrajul tabagic la pacientul cu BPOC”.

La sesiunea dedicata proiectelor de viitor, prof. univ. dr. Dan Gaita a prezentat „Initiativele de preventie secundara ale Societatii Romane de Cardiologie si ale Fundatiei Romane a Inimii”, iar grupul medicilor oncologi din cadrul Institutului Oncologic „Ion Chiricuta” Cluj Napoca: dr. Florian Nicula, dr. Daniela Coza, conf. univ. dr. Patriciu Achimas -Cadariu si prof. univ. dr. Alexandru Irimie au prezentat „Rapoartele Registrului Regional de Cancer si al Unitatii Regionale de Management pentru Screening ale Regiunii NordVest”, precum si „Proiectele IOCN finantate din Granturi Norvegiene CerCcRom si CEDICROM: primele programe pilot de screening primar HPV al cancerului de col uterin si de screening populational al cancerului mamar.

Programul stiintific al manifestarii a fost incheiat de prof. univ. dr. Gabriela Radulian care a discutat despre „Preventia complicatiilor obezitatii”.

„Numai cu ajutorul profesionistilor in cardiologie, neurologie, diabet, obezitate, pneumologie si oncologie putem limita agresivitatea acestor boli. Ținta este sa le prevenim bineinteles, tinta este sa le reducem si acest lucru nu se poate face decat printr-o foarte puternica relatie intre medic si pacient, intre societate si medici, intre modul in care transmitem oamenilor metodele de preventie si tratament”, a declarat Acad. Maya Simionescu, Co-presedintele manifestarii.

Evenimentul s-a desfasurat in perioada 27-28 februarie 2015, a fost organizat stiintific de Federatia Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice si s-a desfasurat sub egida Academiei Romane, sectia de stiinte Medicale.

Parteneri de argint: Abbott, Terapia Ranbaxy

Parteneri: Berlin Chemie, Sanofi, Worwag Pharma, Becel, Secom

Management eveniment: Sanatatea Press Group

Articolul precedentStudiu: In tarile nordice medicii comunica cel mai frecvent cu pacientii si prin mail
Articolul următorExpertii in diabet s-au reunit pentru a discuta pe marginea Cursurilor eDiab