Sosul de rosii reincalzit previne aparitia cancerului

0
182

Sosul de rosii reincalzit lupta impotriva cancerului, favorizand absorbtia lycopenului in organism, potrivit rezultatelor unui studiu efectutat de cercetatorii de la Universitatea Ohio.

Lycopenul este un antioxidant important si un pigment ce confera culoarea rosie a tomatelor, recunoscut pentru efectul benefic in prevenirea cancerului si altor boli cronice. Rosia constituie sursa primara de lycopen.

Cercetatorii au descoperit ca moleculele de lycopen din tomate, combinate cu ulei si supuse incalzirii intense in timpul procesarii, sunt restructurate intr-un mod ce faciliteaza transportul in sange si tesuturi.

in structura standard din tomate, moleculele de lycopen sunt dispuse intr-o configuratie liniara. Structura impiedica insa absorbtia moleculelor de lycopen in sange. Pe de alta parte, majoritatea lycopenului aflat in singe este configurat intr-o forma moleculara curbata. Aceasta conduce la doua explicatii: organismul uman transforma moleculele de lycopen prin reactii ce nu au fost inca identificate sau moleculele de lycopen, avand structura curbata, sunt absorbite mai usor in sange si transportate spre tesuturi, conditie esentiala pentru prevenirea cancerului si altor maladii.

Ultima varianta a constituit premisa cercetarilor desfasurate. Tomatele au fost procesate astfel intr-un sos ce continea molecule de lycopen cu forma curbata. Studiile, realizate cu ajutorul a 12 voluntari, carora le-au fost date ambele tipuri de sosuri, au relevat faptul ca nivelul lycopenului din sange era mai mare cu 55 % la voluntarii care consumasera sosul special procesat.

Procesarea mancarii a castigat o reputatie negativa, din cauza tendintei de a distruge nutrientii din alimente, de a afecta culoarea si gustul acestora. in mod contrar, in cazul supus cercetarilor, procesarea are un rol pozitiv, intensificand absorbtia lycopenului in sange.
Transformarea formei liniare a moleculelor de lycopen in forma curbata devine posibila prin procesare si incalzire, in combinatie cu ulei. Practica de reincalzire a sosului, adaugand grasimi (ulei sau carne) este o solutie foarte accesibila pentru oricine, intensifica gustul mancarii si este benefica sanatatii.

Majoritatea produselor, disponibile in mod prezent, nu contin molecule de lycopen, cu forma curbata.

Sursa: SanatateaTV

Articolul precedentAlimentatia sanatoasa a copiilor
Articolul următorAstmul bronsic – Aspecte generale