Proiectul privind salarizarea medicilor naste noi controverse

0
213

Proiectul de lege privind salarizarea medicilor in functie de rezultatele pe care acestia le obtin, da nastere unor noi dispute. Ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu a fost aspru criticat intr-o emisiune televizata cu privire la initiativa elaborarii unei legi care sa permita recompensarea cadrelor medicale in raport cu performantele obtinute. Atat Irinel Popescu, seful Clinicii de Chirurgie si Transplant Hepatic Fundeni, cat si vicepresedintele PSD, Rodica Nassar si-au exprimat impotrivirea cu privire la initiativa Ministerului, argumentand ca proiectul nu poate avea aplicabilitate in momentul de fata. „Acum este momentul ca domnul ministru sa-si prezinte bilantul nu sa inceapa reforme”, a declarat, pentru antena 3, Irinel Popescu.

Proiectul necesita atat un aparat adecvat cat si timp, in care sa se poata stabili principalele criterii de operare, opineaza in continuare Irinel Popescu. Pentru ca proiectul sa poata fi aplicat cu succes, sunt necesare atat cunoasterea costurilor actului medical, cat si protocolul si onorariul echipei medicale. Dupa parerea sa, spitalele au reprezentat pana in momentul de fata un segment defavorizat si necesita, in primul rand, o analiza globala care sa permita identificarea tuturor neregulilor existente.

Pe de alta parte, Rodica Nassar, vicepresedintele PSD, il acuza pe Eugen Nicolaescu, mentionand ca pozitia PSD cu privire la acest subiect se datoreaza, in mare parte, unor discutii purtate cu medicii, care dezaproba acest sistem de recompensare, considerandu-l subiectiv si imposibil de aplicat, dand o putere prea mare sefilor de sectie. Dincolo de acest subiect, Rodica Nassar continua lista acuzelor amintind de esecul Ministerului cu privire la initiativa de a construi noi spitale, proiect care a dus la costuri extraordinare destinate doar studiilor de fezabilitate. Aprobarea listei de medicamente compensate a fost de asemenea o greseala, conform reprezentatei PSD, deoarece suma destinata nu ar fi putut fi niciodata acoperita cu banii de la buget.

Printre numeroasele contraatacuri pe care le-a lansat la adresa interlocutorilor sai, ministrul a sustinut ca sistemul sanitar nu s-a confruntat nicio clipa cu o criza a medicamentelor, si ca aceasta idee a fost doar o exagerare venita din partea presei. „Criza de medicamente?! Cand a fost o asemenea criza”, a declarat senin ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu.

Concluzia pe care o putem trage este aceea ca sistemul de sanatate romanesc se confrunta cu probleme serioase care nu pot fi rezolvate prin aparitii la televizor si dispute publice, ci doar prin selectarea unor metode adecvate care sa permita in primul rand depistarea neregulilor si abia apoi incercarea de solutionare a acestora.

Sursa: SanatateaTV

Articolul precedentAlimentatia sanatoasa a copiilor
Articolul următorAstmul bronsic – Aspecte generale