Cei care traiesc singuri, tot mai sanatosi

0
241

Casatoria face bine la sanatate, in timp ce divortul are un efect nefast asupra fiintei umane. Totusi, cei care traiesc singuri incep sa aiba obiceiuri de viata tot mai favorabile care ii apropie de o sanatate mai trainica decat cei care au trecut pe la primarie, noteaza ziarul El Mundo. Aceste concluzii nu au iesit din statisticile vreunei biserici baptiste americane, ci de la Universitatea statului Michigan /SUA/. Un grup de oameni de stiinta, in frunte cu profesorul Hui Liu au ajuns la aceasta concluzie, analizand datele cuprinse intr-un sondaj privind starea sanatatii populatiei intre 1972 si 2003.

Autorii subliniaza ca politicienii si clericii au scos de multe ori in fata faptul ca rata de mortalitate din SUA si Europa releva o usoara crestere a numarului la burlaci comparativ cu barbatii si femeile casatorite. Totusi, conductorii studiului, care va fi publicat in septembrie in Journal of Health and Social Behavior, difuzat acum in versiunea ‘on line’, au observat ca abisul inregistrat intre starea sanatatii celor casatoriti si a celor „necasatoriti”, asa cum fusese consemnat in studiile precedate, s-a datorat faptului ca erau inclusi la categoria celibatari si cei separati, divortati sau vaduvi, toti la gramada.

Statutul socio-economic, obiceiurile alimentare si un stres mai mic sunt principalele motive pentru care persoanele care au optat pentru casatorie prezinta o sanatate mai buna si au o mai mare speranta de viata. Totusi, schimbarile sociale survenite in ultimii 30 de ani arata ca uniunea matrimoniala este mai putin pretuita in termeni globali si ca exista si alte cai pentru a obtine fericirea care pana acum era atribuita formarii unei familii. Factorul economic este cheie pentru ameliorarea alimentatiei, prevenirii bolilor si ingrijirilor medicale. in vremurile de azi, cheltuielile intemeierii unei familii au crescut foarte mult, iar interesele sotilor pot sa difere si sa primeze asupra altor lucruri. in acest sens, faptul de a trai singur scuteste de acest tip de responsabilitati economice, iar prestatiile asociate puterii de cumparare pot fi mai mari in cazul burlaciei.

Totusi, celibatarii nu se bucura de unul dintre cele mai mari aporturi ale casatoriei la sanatate: diminuarea substantiala a stresului si bolile derivate din acesta. Asumarea problemelor in cuplu provoaca mai putina bataie de cap, iar suportul psihologic pe care si-l ofera sotii reduce riscul bolilor mentale legate de stres, anxietate si depresie. Prin umare zicala ‘mens sana in corpore sana’ nu este doar sloganul unei campanii publicitare, ci si un fapt dovedit ca o sanatate mentala buna este reflectata de o buna ingrijire a organismului. Prin contrast, cei casatoriti pot avea probleme, potrivit studiului profesorului Hui Liu cand se despart de perechea lor, sau cand fac pasul la divort. Cel din urma este considerat unul din factorii care agraveaza cel mai mult starea sanatatii, din cauza stresului care insoteste despartirea nu intotdeauna amiabila si care poate ducea dereglari psihice si fizice.

Autorii studiului arata ca ameliorarea starii se sanatate a celor necasatoriti se remarca mai mult la barbati decat la femei; avand in vedere ca starea sanatatii femeii a ramas pe aceeasi linie ca in trecut. „Problemele derivate din statutul de vaduv sau divortat”, afecteaza mai mult femeile decat barbatii, noteaza studiul. Studiul ilustreaza, de asemenea, cifre diferite pentru cetatenii caucazieni si pentru cei afro-americani, mai putin avantajati de rezultatele globale. Astfel datele pentru cetatenii de culoare nu sunt doar mai putin favorabile, ci si prezinta caracteristici contrare. Totusi, in ultimii 30 de ani, afro-americanii americani au inregistrat o usoara ameliorare a starii de sanatate in urma divortului.

Autorii studiului, care va fi publicat sub titlul ‘The Times are changing’ (‘Vremurile se schimba’), amintesc ca unii „oameni politici si reprezentanti ai clerului se folosesc de programe care considera casatoria ca avand un efect pozitiv pentru sanatate, mai ales intre grupurile mai putin favorabile casatoriei, saracii si minoritatile”. Totusi, ei considera ca „aceasta ipoteza ar putea fi invalidata in scurt timp, in urma semnelor care demonstreaza progresul societatii actuale”.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentAlimentatia sanatoasa a copiilor
Articolul următorAstmul bronsic – Aspecte generale