Sportul intareste memoria scolarilor

0
282

Unii medici considera ca exista o stransa legatura intre orele de sport si capacitatea de concentrare in timpul programului de invatare.

Practicarea exercitiilor fizice mareste capacitatea aerobica a copiilor, rezistenta si flexibilitatea corpului. Toate acestea cresc randamentul scolar.

Exercitiile fizice contribuie la imbunatatirea performantelor cognitive ale copiilor, arata un studiu al cercetatorilor de la Colegiul American de Medicina Sportiva, preluat de site-ul de stiri MSNBC.

Acest lucru este explicabil prin faptul ca exercitiile fizice ajuta la consumarea energiei si imbunatatesc starea de spirit si fluxul sangvin catre creier.

„Nu este vorba numai despre faptul ca lipsa exercitiilor si a miscarii duce la obezitate in randul copiilor si chiar la aparitia unor afectiuni cardiace. Se poate vorbi si despre o scadere a randamentului scolar”, a explicat coordonatorul studiului, James Pivanik, presedintele Colegiului American de Medicina Sportiva.

Cercetatorii considera ca miscarea imbunatateste performantele memoriei prin consumarea energiei, ceea ce permite elevilor sa fie mai atenti si mai concentrati in timpul orelor de clasa, prin imbunatatirea starii de spirit, dar si prin stimularea circulatiei sangvine catre creier, ceea ce ajuta memoria si capacitatea de concentrare.

Deficitul de atentie, tratat prin sport

Exercitiile sunt indicate si in cazul copiilor cu deficit de atentie, acestea ajutandu-i pe micuti sa se concentreze mai bine la ceea ce au de facut, mai ales cand exercitiile sunt alternate cu momentele de studiu.

„Sportul este benefic pentru copiii cu deficit de atentie, insa nu rezolva problema copilului. Acesti copii au nevoie de cat mai multe contexte care sa le permita sa se miste.

„Trebuie sa li se stabileasca un program care sa imbine perioadele de invatare cu cele de miscare, in acest fel fiind mai atenti si cu o capacitate mai mare de concentrare”, a explicat Dominica Petrovai, psiholog clinician la Centrul National de Sanatate Mintala din Bucuresti. Cercetatorii au explicat ca nu este necesar ca micutii sa fie inscrisi in diverse grupuri sportive sau sa faca sporturi de echipa in mod organizat, simpla joaca fiind la fel de indicata.

Randament cu 30% mai mare

Potrivit rezultatului cercetarii, care a inclus 317 elevi aflati in clasele a¬VI-VIII, grupul de copii aflati in cea mai buna forma fizica a avut rezultate scolare cu 30 la suta mai mari la testele standardizate in comparatie cu restul elevilor mai putin pregatiti fizic.

Sursa: SanatateaTV

Articolul precedentAlimentatia sanatoasa a copiilor
Articolul următorAstmul bronsic – Aspecte generale