Solidaritatea Sanitară: De ce nu poate fi aplicată OUG nr. 63/2023 care prevede acordarea unor creșteri salariale începând cu luna august

0
445
foto: FSSR
Sindicaliștii Federației Solidaritatea Sanitară din România(FSSR) explică de ce o eventuală creștere a drepturilor salariale ar fi, în fapt (prin consecințe), inaplicabilă.
„Poate fi aplicată OUG nr. 63/2023 care prevede acordarea unor creșteri salariale începând cu luna august?!
Desigur. Doar că aplicarea ei va genera reducerea altor drepturi salariale (a sporurilor pentru condiții de muncă sau a altor sporuri). Problema este chiar mai complicată decât atât deoarece scăderea altor venituri salariale poate afecta:
– Aceiași angajați, caz în care creșterea este de fapt cvasi-inexistentă.
– Alți angajați (ridicând o adevărată problemă etică),
Adică, este o aplicarea ce nu ar determina de fapt creșteri salariale pentru marea majoritatea a angajaților din Sănătate.
Adică, creșterea drepturilor salariale este în fapt (prin consecințe) inaplicabilă” – transmite FSSR.

FSSR: Cauza, lipsa de profesionalism a celor care au participat la transpunerea acestor drepturi în text de lege

 Conform liderilor sindicali, această situație este consecința lipsei de profesionalism a celor care au participat la transpunerea acestor drepturi în text de lege:

„De ce se întâmplă asta?

Din cauza lipsei de profesionalism a celor care au participat la transpunerea acestor drepturi în text de lege. Deoarece guvernanții nu cunosc sistemul sanitar iar alții sau grăbit să fie de acord cu un astfel de act normativ (pentru a simula obținerea unor rezultate înaintea celor aflați în proteste) rezultatul îl constituie o astfel de aberație.
Poate fi modificat acest act normativ?
Da. Însă nu înainte de luna septembrie.
(1) Federația „Solidaritatea Sanitară” a transmis Guvernului României textul de modificare astfel încât aceste creșteri salariale (alături de altele) să fie unele reale.
(2) Deoarece OUG nr. 63/2023 a modificat legea nr, 153/2023, aceasta fiind o lege organică, iar Guvernul nu este abilitat (între sesiunile parlamentare) să modifice legi organice, modificarea nu poate fi efectuată înainte de întrunirea Parlamentului. (În aceeași logică, Guvernul nu poate da o OUG pentru limitarea angajaților care beneficiază de indemnizația de hrană și de voucherul de vacanță înainte de luna septembrie, dacă respectă legea. Dacă respectă angajații din Sănătate atunci nu va face acest lucru deloc.)” – explică reprezentanții Federației.
Articolul precedentModul în care caracteristicile pielii vă influențează sănătatea
Articolul următorOMS: Câteva zile până la Summitul Global pentru Medicină Tradițională