ANT: Cinci familii au acceptat donarea de organe şi ţesuturi şi astfel 20 de oameni au primit o nouă şansă la viaţă

0
1413

sursa foto: ANT

20 de persoane au primit o nouă șansă la viață prin transplant de organe, „iar și mai mulți vor avea o viață mult mai bună prin transplant de cornee şi țesuturi osteotendinoase”, după ce cinci  familii au acceptat donarea de organe și țesuturi în weekend, informează Agenția Națională de Transplant (ANT).

„Un weekend de foc pentru echipele medicale implicate în activitatea de transplant, care au făcut un adevărat maraton pentru salvarea de vieţi. O cursă contracronometru pentru viață,  în care solidaritatea şi dragostea faţă de semeni, tăria de a lua decizii foarte grele, munca responsabilă şi efortul colectiv  fac diferenţa dintre viaţă şi moarte. Toți sunt eroii  care au alergat între moarte și viață și au făcut ca suferinţa să se transforme în  speranţă! Mulțumim din inimă,  cu profund respect și recunoștință, acestor familii pentru gestul altruist și generos pe care au ales să îl facă, transformând durerea și suferința lor într-un alt început pentru alți pacienți a căror unică șansă este un transplant”, transmite ANT, pe pagina de Facebook.

Potrivit ANT, maratonul pentru viață al echipelor medicale de prelevare și transplant a început vineri seara şi a continuat până duminică, fiind cinci prelevări de organe și țesuturi în cinci oraşe diferite. ANT afirmă că a fost nevoie de transport aerian în condiții de urgență, acesta fiind asigurat de SMURD , Inspectoratul General de Aviatie al M.A.I. , Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, alături de Serviciile de Ambulanță.

Maratonul pentru viață a început vineri seara la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bistrița, informează ANT.

„Cu acordul familiei unei paciente în vârstă de 36 de ani, diagnosticată în moarte cerebrală în urma unui MAV rupt şi AVC hemoragic şi datorită efortului colectiv al echipei ATI şi de coordonare a spitalului din Bistriţa ( Dr. Anca Moldovan, As. Maria Kiss, Dr. Daniel Lehaci, As. Crina Sabău, As. Diana Dumbrăvan, As. Aissa Dincă), s-au prelevat ficatul, rinichii şi cordul. Cu ajutorul celor de la Inspectoratul General de Aviatie al M.A.I. s-au putut transporta într-un timp foarte scurt, cordul către Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant – #IUBCvT – Tg. Mureș şi ficatul către IInstitutul Clinic Fundeni astfel prin intervenţiile de transplant au fost salvaţi 2 pacienţi aflaţi în stare critică. Rinichii au fost transplantaţi altor 2 pacienţi  la #ICUTR Cluj”, anunță ANT.

Câteva ore mai târziu, la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași, familia unui pacient în vârstă de 56 de ani, aflat în moarte cerebrală, a fost de acord cu donarea de organe și țesuturi.

Astfel, un pacient în stare critică a fost salvat datorită intervenției de transplant hepatic realizat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe „Sf. Spiridon”. Intervențiile de transplant renal s-au realizat la Spitalul Clinic Dr. C I Parhon, Iasi, de către echipele și astfel doi pacienți vor scăpa de chinul lungilor ședințe de dializă. Corneea prelevată va fi transplantată în cadrul Spitalului Clinic de Urgențe Oftalmologice București.

„Datorită platformei europene de schimb de organe FOEDUS, din care face parte şi #ANT,  fiindcă pe teritoriul României nu au existat receptori compatibili pentru plămâni, la Iaşi a fost prezentă şi o echipă de chirurgi de la Centre hospitalier universitaire vaudois din Lausanne, Elveţia”, arată ANT.

Totodată, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca– ATI II (Neurochirurgie), s-a efectuat o nouă prelevare de organe. O echipă multidisciplinară coordonată de Dr. Adrian Prie şi Dr. Zorinela Andrasoni – KDP, au prelevat ficatul, rinichii şi corneea  de la o pacientă în vârstă de 54 de ani, aflată în moarte cerebrală în urma unui AVC hemoragic.

Din echipă au mai făcut parte specialişti de la Institutul Clinic Fundeni pentru intervenţia de prelevare ficat şi de la ICUTR Cluj pentru intervenţia de prelevare rinichi. Corneea a fost transplantată la Spitalul Clinic de Urgenţe Oftalmologice Bucureşti.

La Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova, cu sprijinul echipei ATI şi de coordonare a spitalului din Craiova (dr. Mircea Ionescu şi Dr. Zorilă Andreea), s-a realizat  o nouă intervenţie de prelevare de organe, de la un pacient tânăr, în vârstă de 21 de ani, diagnosticat în moarte cerebrală în urma unui politraumatism prin accident rutier. S-au prelevat ficatul şi rinichii.

La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, s-a realizat  prima intervenţie din 2024 în cadrul acestei unităţi sanitare, de prelevare de organe şi ţesuturi (os şi tendon).

„În urma gestului plin de altruism al familiei unei paciente în vârstă de 49 de ani, diagnosticată în moarte cerebrală în urma unui AVC hemoragic, o viaţă a fost redată unui pacient aflat în suferinţă, prin transplant de ficat, iar alţi pacienţi vor avea o viaţă normală datorită transplanturilor de ţesuturi. Pentru prelevări, au ajuns echipe de la Spitalul Sf. Spiridon Iaşi pentru  ficat şi de la Bucureşti pentru cornee şi ţesuturile osteo-tendinoase. Grefele os şi tendon au ajuns la Banca de Ţesut din Spitalul Clinic Colentina”, a mai transmis ANT.

Potrivit ANT, de la începutul anului şi până în prezent, în România au fost 31 de donatori în moarte cerebrală.

Articolul precedentSpitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” Iaşi, al doilea din România cu distincţia „Centru de Excelenţă în Hipertensiune”
Articolul următorOMS, despre girpa aviară: Există riscul să se răspândească la vacile din afara Statelor Unite, prin intermediul păsărilor migratoare