Societatea Romana de Pneumologie a lansat campania „Astmul poate fi controlat”

0
60

in luna mai, specialistii din toata lumea marcheaza Ziua Internationala de Lupta impotriva Astmului. in Romania, Societatea Romana de Pneumologie (SRP) organizeaza de 10 ani deja, campanii de informare si educare. Anul acesta, campania „Astmul poate fi controlat. Tu poti avea astm. Astmul nu te are pe tine.” se adreseaza atat pacientilor diagnosticati cu astm, cat si oamenilor care sunt predispusi la aceasta afectiune.

Astfel, in perioada 15-28 mai vor avea loc actiuni de informare si educatie medicala. in acelasi timp, campania promoveaza spirometria, metoda de diagnostic si monitorizare a astmului bronsic. in acest sens, in perioada 27-28 mai, intre orele 09.00-17.00 in Parcul Tineretului din Bucuresti au loc testari gratuite pentru depistarea astmului (spirometrii).

Aproximativ 6% dintre romani sunt diagnosticati cu astm

Societatea Romana de Pneumologie estimeaza ca in Romania sunt intre 800.000-1.000.000 pacienti diagnosticati cu astm, adica aproximativ 6% din intreaga populatie. Conform unui Document al Societatii Europene de Pneumologie, la nivel european, numarul de persoane cu astm bronsic ajunge la 30.000.000, aproape 20% suferind de astm sever.

Astmul poate fi controlat

Conform celui mai recent studiu al Societatii Europene de Pneumologie (ERS), in fiecare saptamana, 1 din 5 pacienti cu astm sever sufera o criza atat de severa, incat nu poate solicita ajutor. Toate acestea pentru ca pacientii inca nu stiu ca pot duce o viata normala daca isi iau tratamentul si se feresc de factorii de risc.

Daca unii factori de risc nu pot fi controlati (cum ar fi sexul – femeile fac mai des astm decat barbatii – sau istoricul familial de alergii sau astm bronsic – frecvent, persoanele cu astm bronsic au rude care se confrunta cu aceeasi afectiune sau sunt alergice), exista un numar de factori de risc care pot fi controlati si care, deci, ar putea fi evitati astfel incat sa le imbunatateasca pacientilor calitatea vietii.

Factori de risc pentru astm care pot fi controlati:

a· fumatul: aproximativ jumatate dintre cazurile noi de astm apar la fumatori;

a· factorii de mediu: astmul ocupational poate aparea ca o reactie la anumiti alergeni de la locul de munca;

a· praful: expunerea la praf este asociata cu un risc crescut de astm bronsic;

a· gandacii: s-a demonstrat ca oamenii ce care traiesc in case infestate cu gandaci au de patru ori mai multe sanse sa faca astm decat ceilalti.

Este esential ca oamenii sa fie informati constant, astfel incat sa cunoasca riscurile la care se supun pe de o parte, si cum sa-si tina boala sub control pe de alta parte, spun specialistii. Pentru cei care nu au fost inca diagnosticati, dar au simptome respiratorii sugestive pentru astm, sunt alergici ori au rude care au fost diagnosticate cu astm, campaniile de informare si educare pot face diferenta dintre o viata buna si una in suferinta.

„Am observat ca in ultimul timp vin tot mai multi oameni sa-si faca controale de rutina, unii stiu chiar si de spirometrii, iar asta nu poate decat sa ma bucure. Sunt incantata ca eforturile Societatii Romane de Pneumologie ii ajuta cu adevarat pe oameni, iar faptul ca anul acesta celebram zece ani de traditie confirma inca o data cat de eficiente sunt campaniile de informare pe de o parte si, pe de alta parte, cat de multa nevoie avem de ele.”, spune prof. asoc. dr. Ruxandra Ulmeanu, presedintele Societatii Romane de Pneumologie.

Astmul este o boala cronica ce afecteaza caile respiratorii si se manifesta printr-o hiper-reactivitate bronsica. Aceasta faciliteaza aparitia unor episoade recurente de tuse, dispnee, anxietate, in special noaptea si dimineata devreme. Afectiunea nu poate fi vindecata, dar cei diagnosticati cu astm pot duce o viata normala, activa, daca respecta cateva reguli simple.

Cifre importante despre astm:

a· Costul total anual al astmului in Europa a fost estimat la 19,3 miliarde Euro;

a· in fiecare an, 30% dintre pacienti lipsesc de la serviciu / scoala din cauza unei spitalizari / tratament de urgenta pentru astm;

a· Absenteismul ajunge, in medie, la 7 zile/an/pacient;

a· Pe 1 pacient din 5, simptomele de astm il impiedica total sa munceasca sau sa studieze;

a· Conform raportului NRAD, care a investigat circumstantele de deces la pacientii cu astm din Marea Britanie, 57% nu aveau tratament recomandat de un medic specialist pneumolog;

a· Conform aceluiasi studiu, 45% dintre pacienti au decedat fara sa solicite asistenta medicala sau inainte de tratamentul de urgenta.

Articolul precedentZiua Transplantului in Romania, 12 mai 2017
Articolul următorA fost lansata prima infrastructura nationala de colectare a inhalatoarelor folosite de la pacienti