Ziua Transplantului in Romania, 12 mai 2017

0
48

Ziua Transplantului este marcata astazi la nivel national. in Romania, primele tentative de transplant de organe le-a avut medicul Florescu, care a incercat, la inceputul sec. XX, sa efectueze mai multe transplanturi experimentale de rinichi, insa fara succes.

incercarile au continuat, iar in 1958 se efectua primul transplant de piele intr-o unitate spitaliceasca, iar patru ani mai tarziu, primul transplant de cornee. Primul transplant de ficat de la un donator in viata a fost efectuat in 1980, iar ulterior s-a efectuat transplant renal de la un donator decedat.

Odata cu dezvoltarea acestui domeniu al transplantului incep sa se puna bazele primului program modern de transplant renal in tara noastra, mai exact in 1992, la Cluj-Napoca, iar din 1995 eforturile in vederea crearii unei retele nationale de transplant s-au intensificat.

Prin Programul National de Transplant de Organe, Celule si Ţesuturi Umane, la nivelul anului 2015 au fost efectuate 3806 activitati de coordonare transplant, potrivit datelor Agentiei Nationale de Transplant (ANT). De asemenea, au fost realizate 96 de transplanturi hepatice, 245 de transplanturi renale, 4 transplanturi de cord, 226 de transplanturi de celule stem hematopoietice, 162 transplanturi medulare (autotransplant) si 64 allotransplant, 303 transplanturi os-tendon, 327 transplanturi de piele si 124 transplanturi de cornee.

in ceea ce priveste consultatiile de evaluare periodica a pacientilor transplantati, numarul acestora, la nivelul anului 2015, s-a ridicat la 14.470, potrivit ANT.

Articolul precedentDezbatere publica privind proiectul de lege a vaccinarii
Articolul următorSocietatea Romana de Pneumologie a lansat campania „Astmul poate fi controlat”