A fost lansata prima infrastructura nationala de colectare a inhalatoarelor folosite de la pacienti

0
230

Prima infrastructura nationala de colectare a inhalatoarelor folosite de la pacienti a fost lansata astazi, pacientii cu boli respiratorii putand aduce inhalatoarele goale, de orice tip, in cele peste 200 de puncte de colectare din intreaga tara, se arata intr-un comunicat de presa primit la redactia www.sanatateatv.ro . Ulterior, acest tip de deseuri medicale va fi preluat si eliminat din natura prin incinerare ecologica, programul, desfasurat in parteneriat cu Societatea Romana de Pneumologie, Colegiul Farmacistilor, Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice (C.O.P.A.C.), Societatea Nationala de Medicina Familiei si Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, reprezentand si o initiativa de responsabilitate fata de mediu.

Mai exact, se are in vedere reducerea emisiilor cu efect de sera si amprenta de carbon, limitarea acumularilor de deseuri si protejarea sanatatii populatiei, prin evitarea contaminarii solului cu potentiale virusuri ramase pe dispozitivul inhalator.

„Ne bucuram sa fim partenerii acestui program care ofera o abordare sustenabila in prevenirea si tratarea bolilor respiratorii si contribuie la un mediu mai curat si mai sanatos. Poluarea este unul dintre principalii factori care cauzeaza cele mai raspandite boli respiratorii, astmul si BPOC-ul. Initiativele pentru protejarea mediului reprezinta noi resurse de a lupta impotriva lor, dar si pentru a respira cu totii un aer mai bun”,a declarat, in comunicatul de presa. prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, presedinte Societatea Romana de Pneumologie.

Programul a€œColectam Inhalatoare” a fost derulat in faza pilot in 2013 – 2014, timp de sase luni, numai in Bucuresti. in acest interval, aproximativ 7.000 de inhalatoare folosite au fost colectate si distruse.

Daca fiecare roman care are o boala respiratorie ar aduce inhalatoarele folosite in punctele de colectare, atunci s-ar elimina, intr-un an, peste 11.000 tone de CO2, se mai arata in comunicatul de presa.

Articolul precedentSocietatea Romana de Pneumologie a lansat campania „Astmul poate fi controlat”
Articolul următorPeste 1.2 milioane de adolescenti mor anual in lume, din cauze ce pot fi prevenite – Apel pentru sanatatea adolescentilor