Boala celiaca, afectiune declansata de consumul alimentelor ce contin gluten

0
56

Boala celiaca, numita si enteropatie glutenica sau intoleranta la gluten, este o afectiune autoimuna multifactoriala intalnita frecvent la persoane cu predispozitie genetica si al carei factor declansator il reprezinta consumul alimentelor ce contin gluten, se arata intr-un comunicat de presa al Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Autoimune (APAA) emis in contextul Zilei Mondiale a Bolii Celiace, marcata in fiecare an in data de 16 mai.

in urma consumului alimentelor ce contin gluten, chiar si in cantitati foarte mici, organismul declanseaza un raspuns imun inflamator la nivelul intestinului subtire, ceea ce duce la distrugerea vilozitatilor intestinale si la imposibilitatea organismului de a asimila nutrientii.

Boala celiaca poate aparea la orice varsta, fiind caracterizata prin existenta a peste 300 de simptome si afectiuni asociate, si poate avea consecinte severe atunci cand nu este diagnosticata la timp. Astfel, se poate ajunge la subnutritie si chiar la limfom intestinal, dupa cum atentioneaza APAA in comunicatul de presa.

Printre cele mai frecvente simptome ale intolerantei la gluten se regasesc cele de tip gastro-intestinal, cum ar fi: diareea, balonarea, spasmele, greata, flatulenta etc. insa, trebuie stiut ca pot aparea manifestari si de natura metabolica, neuropsihica, dermatologica, osteoarticulara etc.

in cazul copiilor, semnele care ar putea indica o eventuala boala celiaca ar putea fi: intarzierile de crestere, marirea abdomenului, dificultati de concentrare etc.

in ceea ce priveste asocierea bolii celiace cu alte afectiuni, la femei, de exemplu, boala poate fi asociata: cu tiroidita autoimuna, avorturi recurente, infertilitate, menopauza precoce.

Pe de alta parte, persoanele care se stiu cu diabet zaharat de tip 1, anemie feripriva sau dermatita herpetiforma ar trebui sa se investigheze si in ceea ce priveste boala celiaca.

Analizele specifice pentru boala celiaca sunt anticorpii anti-transglutaminaza si anti-endomisium (IgA/IgG), iar la copiii mici anti-gliadina deamidata, se mai arata in comunicatul de presa.

Tratamentul in boala celiaca este o terapie exclusiv nutritionala, respectiv dieta fara gluten. Aceasta alimentatie speciala consta in eliminarea totala a alimentelor care contin grau, orz, secara si ovaz.

Mai multe detalii despre acest subiect puteti citi pe www.comunicatemedicale.ro.

Articolul precedentSocietatea Romana de Pneumologie a lansat campania „Astmul poate fi controlat”
Articolul următorPeste 1.2 milioane de adolescenti mor anual in lume, din cauze ce pot fi prevenite – Apel pentru sanatatea adolescentilor