Peste 1.2 milioane de adolescenti mor anual in lume, din cauze ce pot fi prevenite – Apel pentru sanatatea adolescentilor

0
26

Mai mult de 3000 de adolescenti mor in fiecare zi la nivel mondial, anual insumandu-se 1,2 milioane de decese din cauze care pot fi prevenite, conform unui nou raport realizat de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Accidentele rutiere, infectiile respiratorii si suicidul reprezinta cea mai mare parte a cauzelor de deces in randul tinerilor.

Majoritatea cazurilor pot fi prevenite prin imbunatatirea serviciilor medicale, prin masuri educationale si sociale. insa in cele mai multe cazuri, adolescentii care sufera de probleme de sanatate mintala, consum de droguri sau nutritie deficitara nu beneficiaza de servicii de preventie in acest sens. Mai mult decat atat, comportamentele care afecteaza calitatea vietii cum ar fi sedentarismul, alimentatia neadcvata si comportamentele sexuale deviante incep in adolescenta.

Conform specialistilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, adolescentii au fost exclusi in ultimii ani din planurile si strategiile nationale in sanatate, existand investitii extrem de mici in acest domeniu, orientate catre tineri.

Ad in title

in anul 2015, accidentele rutiere au reprezentat cauza de deces pentru 115.000 de adolescenti, cu varste cuprinse intre 10 si 19 ani, la nivel mondial.

Cauzele de deces insa difera in functie de zona. in tari subdezvoltate sau in curs de devoltare din Africa, spre exemplu, bolile transmisibile, cum ar fi SIDA, infectiile respiratorii, meningita sau bolile diareice reprezinta cele mai frecvente cauze ale mortalitatii.

in ceea ce priveste adolescentele, lucrurile stau diferit. Conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, principala cauza de deces in randul acestora este reprezentata de infectiile respiratorii, cum ar fi pneumonia, de asemenea complicatiile la nastere sau cele survenite in urma avorturilor realizate necorespunzator, in randul tinerelor cu varsta cuprinsa intre 15 si 19 ani.

Suicidul si autoagresiunea au reprezentat cea de-a treia cauza de deces in anul 2015 in randul adolescentilor, insumand 67.000 de cazuri. Autoagresiunea este intalnita in cazul adolescentilor cu varste mai mari si reprezinta la nivel global cea de-a doua cauza de mortalitate in randul adolescentelor, de asemenea printre primele cauze de deces in cazul adolescentilor in Europa si Asia de Sud Est.

Cauzele acestei situatii sunt diverse. Conform OMS, asumarea responsabilitatilor adultilor, munca, renuntarea de scoala, casatoriile timpurii pot sta la baza acestei realitati. Drept rezultat, adolescentii sufera de malnutritie, boli diareice, boli cu transmitere sexuala, afectiuni psihice, sunt implicati in accidente si sunt agresati sexual.

Potrivit specialistilor OMS, imbunatatirea modului in care sistemele de sanatate se adreseaza adolescentilor reprezinta o parte importanta in asigurarea sanatatii acestora, parintii, familiile si comunitatile fiind esentiale. Acestea din urma au un potential urias in a influenta pozitiv comportamentele si sanatatea adolescentilor.

Recentul raport al OMS de actiune globala pentru sanatatea adolescentilor (Global accelerated action for the health of adolescents – AA-HA!) recomanda interventii in mai multe sectoare aplicate la nivel national, incluzand educatie sexuala in scoli, limite mai mari impuse pentru consumul de alcool, impunerea prin lege a purtarii centurii de siguranta si a castilor de protectie, reducerea accesului la arme, reducerea poluarii in spatiile inchise si deschise, facilitarea accesului la apa potabila, igiena si la servicii de salubritate. Raportul cuprinde de asemenea explicatii detaliate ale modului in care tarile pot implementa aceste interventii in programe destinate sanatatii adolescentilor.

Articolul precedentBoala celiaca, afectiune declansata de consumul alimentelor ce contin gluten
Articolul următorDoua noi structuri pentru solutionarea crizei vaccinurilor infiintate la nivelul Guvernului si al Ministerului Sanatatii