Doua noi structuri pentru solutionarea crizei vaccinurilor infiintate la nivelul Guvernului si al Ministerului Sanatatii

0
35

infiintarea a doua noi structuri la nivelul Guvernului si al Ministerului Sanatatii, care au ca obiectiv solutionarea crizei vaccinurilor si aprovizionarea continua si la timp cu dozele necesare, a fost aprobata in aceasta dupa-amiaza in sedinta de Guvern. Mai exact, este vorba de Departamentul Monitorizare, Implementare Program National de Vaccinare, structura ce va functiona in subordinea directa a Ministrului Sanatatii si care va avea atributii cu privire la achizitionarea vaccinurilor, administrarea acestora si o mai buna informare a populatiei in ceea ce priveste beneficiile vaccinarii, si deComitetul Interministerial de urgenta pentru solutionarea disfunctionalitatilor din Programul National de Vaccinare si asigurarea aprovizionarii la timp cu vaccinurile necesare.

Aprobarea a venit ca urmare a vizitei de lucru a premierului Sorin Grindeanu la Ministerul Sanatatii din aceasta dimineata.

„Astazi vom aproba, printr-un memorandum, infiintarea unui comitet interministerial de urgenta pentru solutionarea disfunctionalitatilor aparute din Programul National de Vaccinare. E o chestiune extrem de importanta. Totodata, astazi, se aproba o noua organigrama, o noua functionare in Ministerul Sanatatii, care contine si un nou modul, o unitate de management a vaccinarii. Iar aceasta unitate va fi responsabila de tot ceea ce inseamna procesul de vaccinare de la achizitionare pana la administrarea vaccinului incluzand aici, si tin sa subliniez acest lucru, campania de constientizare a populatiei”, a declarat premierul Sorin Grindeanu in cadrul vizitei de lucru.

Ad in title

Potrivit ministrului Sanatatii, prof. dr. Florian Bodog, unitatea de management a vaccinarii va avea cinci membri si va fi coordonata de dr. Adriana Pistol, de la Institutul National de Sanatate Publica, avand in alcatuire mai multe componente, printre care si cele de achizitie, juridica si de sanatate publica.

in discutie a fost adusa nu doar vaccinarea antirujeolica, orein si rubeola, ci si vaccinarea antigripala

.

„Cred ca e important sa gestionam bine si campania de vaccinare antigripala, trebuie sa se desfasoare in aceeasi parametri astfel incat sa asiguram pe de o parte necesarul de vaccinuri, pe de alta parte sa facem tot ceea ce tine de noi in a constientiza populatia despre importanta vaccinarii si sa se puna la punct tot acest lant de la achizitie pana la administrare”, a mai subliniat Sorin Grindeanu.

Totodata, ministru Sanatatii a mentionat ca a transmis Consiliului National al Audiovizualului un mesaj de constientizare a populatiei cu privire la importanta vaccinarii, mesaj care urmeaza sa fie trimis catre mass media pentru a fi difuzat. De altfel, se doreste o campanie de informare mult mai intensa.

„Pregatim si o campanie foarte intensa pentru absolut toate programele de vaccinare care urmeaza sa le demaram, inclusiv in momentul de fata pregatim achizitia pentru vaccinul pneumoccocic. Este un vaccin care pana la momentul de fata a fost cuprins in programul nostru de vaccinare, dar pana acum nu a fost finantat. Pe langa aceasta, vom solicita celui care livreaza vaccinurile sa faca acest lucru direct la Directia de Sanatate Publica, sa nu mai intre pe lantul nostru de distributie al Unifarm-ului. Mai mult, va fi si aceasta sustinere a unei informari si a unei politici de educatie pentru populatie”, a declarat ministrul Sanatatii, prof. dr. Florian Bodog, in cadrul vizitei de lucru a premierului Grindeanu.

Privitor la reluarea vaccinarilor in scoli, ministrul Sanatatii a mentionat ca se are in vedere si acest lucru, insa „subiectul este destul de sensibil pentru ca toata gestionarea starii de sanatate a copilului o face medicul de familie”.

Articolul precedentPeste 1.2 milioane de adolescenti mor anual in lume, din cauze ce pot fi prevenite – Apel pentru sanatatea adolescentilor
Articolul următorBucuresti – „Daruieste timp, doneaza sange!” intre 19 si 21 mai 2017