Societatea Romana Alzheimer a lansat Strategia si Planul de Actiune pe perioada 2014-2020 privind boala Alzheimer

0
26

Societatea Romana Alzheimer in colaborare cu Alianta Nationala Alzheimer a lansat, in data de 27 februarie 2024, cu ocazia Conferintei Nationale de Alzheimer 2014, Strategia si Planul National pentru Demente, cu precadere dementa din Boala Alzheimer 2014 – 2020.

Proiectul a fost elaborat in contextul in care Romania nu recunoaste dementa ca o problema majora pentru starea nationala de sanatate si pentru societate. Boala Alzheimer si celelalte forme de dementa sunt cel mai des diagnosticate in fazele tardive de aceea perioada de supravietuire din momentul stabilirii diagnosticului este de aproximativ 3 ani si jumatate, in comparatie cu evolutia obisnuita a bolii de 8-12 ani.

„Principalele obiective ale Strategiei si Planului de Actiune pe perioada 2014 – 2020 urmaresc respectarea conformitatii cu cele prevazute in documentele programatice oficial adoptate de Organizatia Mondiala a Sanatatii si institutiile Uniunii Europene, in principal, Parlamentul European, Consiliul si Comisia Europeana. Prin Rezolutia Parlamentului European 2010 / 2084, care are la baza Recomandarea Consiliului privind masurile de combatere a bolilor neurodegenerative, indeosebi boala Alzheimer, se atrage atentia statelor membre asupra necesitatii de a elabora politici specifice de prevenire, diagnosticare si tratament a bolii”, se precizeaza in document.

Ad in title

Astfel obiectivul principal al Strategiei si Planului de Actiune pe perioada 2014 – 2020 in ceea ce priveste Romania consta in cresterea interesului si a contributiei factorilor responsabili pe plan national, regional si local in vederea imbunatatirii sanatatii mintale a populatiei. Acest obiectiv se poate realiza prin recunoasterea bolilor neurodegenerative, a dementei si a bolii Alzheimer ca prioritati ale politicii de sanatate publica, diminuarea incidentei bolilor neurodegenerative, depistarea timpurie a simptomelor cognitive ale dementei, dar si prin cresterea accesibilitatii pacientilor la tratament, ingrijiri adecvate si tehnici de reabilitare/diminuare a efcetelor negative asupra calitatii vietii pacientilor.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in anul 2010, 35,5 milioane de persoane sufereau de dementa. Mai mult decat atat, anual se inregistreaza la nivel global 7,7 milioane de cazuri noi, unul la 4 secunde. in ceea ce priveste costurile anuale estimate, acestea se ridica la 604 miliarde de dolari, cu o tendinta de crestere cauzata de cresterea prevalentei bolii determinata, pe de o parte de procesul de imbatranire a populatiei si, pe de alta parte, de asocierea altor factori la avansarea in varsta, precum bolile cronice , cele cardiovasculare, tulburarile psihice, pana la influentele crizei financiare globale asupra starii materiale si conditiilor de viata ale populatiei.

Strategia si Planul National pentru Demente il gasiti pe www.comunicatemedicale.ro

Articolul precedentDr. Rodica Tanasescu: Bolile cronice netransmisibile sunt o mare povara care pot deveni o tragedie in viitor
Articolul următorPeste 60 de medici au participat la atelierul de lucru „Supravegherea si Diagnosticul Infectiilor Pneumococice”, 27-28 februarie 2014