Nu este întotdeauna ușor să îți dai seama când ai băut prea mult, însă smartphone-ul poate să îți fie de ajutor. Și aceasta măsurând schimbările în modul în care mergi.

Accesul în timp real la date privind gradul de ebrietate poate ajuta oamenii să își reducă semnificativ consumul de alcool. Mai mult, în cazul pacienților aflați în dezalcoolizare, îi poate alerta pe cei care îi urmăresc, au explicat cercetători de la Facultatea de Medicină din cadrul Universității Pittsburgh, citați de CNN.

Echipa de cercetători a oferit unui grup de 22 de adulți, cu vârste cuprinse între 21 și 43 de ani, suficient alcool pentru a ajunge la o alcoolemie de 0,2% în aerul expirat. Participanții la studiu au avut o oră la dispoziție pentru a termina alcoolul, apoi le-a fost făcute teste de alcoolemie din sânge din oră în oră, timp de șapte ore. De asemenea, voluntarii au fost rugați să facă 10 pași în linie dreaptă, să se întoarcă și să meargă înapoi încă 10 pași. Aceasta în timp ce aveau fixat pe spate, cu bandă elastică, un smartphone.

Utilizând o aplicație care a procesat datele accelerometrului și altor senzori integrați în smartphone-uri, telefoanele au înregistrat accelerația și balansul stânga-dreapta, sus-jos și față-spate ale participanților în timpul mersului.

În aproximativ 90% dintre cazuri, cercetătorii au reușit să utilizeze datele și modificările înregistrate de senzorii telefonului și de aplicație pentru a identifica și modificările alcoolemiei din sângele unei persoane.

”Acest studiu controlat, în laborator, a arătat că telefoanele noastre mobile pot fi utile în identificarea ‘semnăturilor’diverselor modificări generate de alcool”, a declarat unul dintre autorii studiului, Brian Suffoletto.

”Avem majoritatea senzori performanți cu noi oriunde mergem. Trebuie să învățăm cum să îi folosim cel mai bine pentru a deservi sănătatea publică. Mi-am pierdut un prieten apropiat care s-a urcat băut la volan în facultate. Și ca medic urgentist, am îngrijit nenumărați adulți cu răni legate de consumul de alcool. De aceea mi-am dedicat ultimii 10 ani testării de instrumente digitale care să prevină decesele legate de consumul excesiv de alcool”, a adăugat el.

Alcoolul reduce funcțiile creierului și afectează gândirea, coordonarea și reflexele.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, în 2016, aproximativ 0,9 milioane de decese au survenit în urma traumatismelor asociate consumului de alcool, incluzând: 370.000 de morți în accidente rutiere, 150.000 de morți prin autoagresiune și aproximativ 90.000 de decese ca urmare a violenței fizice.

În România, în anul 2017, nivelul mortalității legate de consumul de alcool a fost de 44,33 decese la 100.000 de locuitori în rândul populației de 15-49 ani, de 308 decese la 100.000 locuitori la grupa de vârstă 50-59 ani și de 793 decese la 100.000 la populația de peste 70 ani, potrivit celei mai recente analize de situație publicate de Centrul Național de Evaluare și Promovare a Stării de Sănătate. Decesele atribuite alcoolului au reprezentat 0,24% din decesele de toate cauzele (cumulate pentru toate grupele de vârstă), reprezentând 0,37% din mortalitatea la toate vârstele în rândul bărbaților și 0,1% la femei.

Potrivit autorilor studiului, publicat în Journal of Studies on Alcohol and Drugs, lucrarea lor ”pune bazele cercetărilor viitoare pentru utlizarea smartphone-urilor pentru a detecta modificările fizice legate de consumul de alcool”.

Echipa intenționează să mai desfășoare un studiu în care participanții să țină telefonele în mână sau în buzunar.