Solicitarea de zile libere sau rămânerea școlilor și creșelor deschise sunt două dintre soluțiile găsite de Federația ”Solidaritatea Sanitară” din România pentru a veni în sprijinul angajaților din sănătate, familii monoparentale și familii în care ambii părinți lucrează în sistemul sanitar, într-o posibilă situație în care activitatea școlară va fi întreruptă, în contextul pandemiei, după începerea noului an școlar.

Cele două soluții s-au regăsit, în cadrul unui proiect de OUG, și pe ordinea de zi a ședinței Comisiei de Dialog Social a Ministerului Muncii de luni după-amiază. Soluțiile au fost identificate încă din primăvară, doar că la momentul respectiv nu s-au aplicat. Prin urmare, reprezentanții ”Solidaritatea Sanitară” au reluat demersurile astfel încât, într-o eventuală situație similară cu cea din primăvară, să existe cadrul legal prin care angajații din sănătate să aibă posibilitatea să își supravegheze copiii.

”În primăvară, după cum știm, sistemul de sănătate a fost exclus de la această posibilitate, el a intrat sub o zonă de interdicție. Salariații nu puteau să își ia aceste zile libere pentru supravegherea copiilor. Mai mult decât atât, avem situații de familii monoparentale sau situații în care ambii părinți lucrează în sistemul sanitar, aceștia neavând absolut nicio posibilitate. Noi, la acel moment, am solicitat să se găsească soluții pentru această situație, să modifice cadrul legal de la momentul respectiv. Din păcate acest lucru nu s-a întâmplat. Existau și soluții alternative. Spre exemplu, în Anglia, școlile au rămas deschise strict pentru copiii personalului din sistemul de sănătate, exista soluția creșelor iarăși pentru copiii salariaților. Iar noi am făcut mai multe propuneri în sensul acesta. Vrem ca acum acest lucru să nu se mai întâmple, să nu ne mai trezim cu reglementarea în Ordonanță în sensul de interdicție. Acesta este și motivul pentru care reluăm solicitarea ca, înainte de a ajunge act normativ, să avem soluțiile pentru salariați. Și, într-adevăr, în proiectul de ordonanță de la ședința de ieri de la Ministerul Muncii apare reglementată această situație. În cazul părintelui singur sau în cazul cu ambii părinți din sănătate sau din sănătate și apărare etc, adică acele sectoare supuse interdicției, legea dă, cel puțin în proiectul de ordonanță, posibilitatea ca unul dintre părinți să poată să își ia aceste zile libere pentru supravegherea copiilor”, a declarat Gabriel Predica, vicepreședinte Federația ”Solidaritatea Sanitară” din România, pentru Sănătatea.TV și RoHealthReview.

Potrivit vicepreședintelui ”Solidaritatea Sanitară”, dreptul la libere în contextul pandemiei este unul care rămâne totuși la latitudinea salariatului și, în funcție de evoluția epidemiologică și măsurile impuse, el decide dacă va solicita acest drept.

”Nu știm încă amploarea fenomenului, nu știm exact. (…) În același timp, poziția noastră publică arată că reprezintă o problemă. Cel puțin pe rețelele de socializare reacțiile salariaților au fost semnificative. Discutăm și de o perioadă destul de lungă în care salariații au atins un nivel semnificativ de uzură fizică și morală etc. Trebuie privit și din această perspectivă”, a mai adăugat Gabriel Predica.