SJU „Dr. Fogolyán Kristóf”, Sfântu Gheorghe: Sfaturi utile care vă pot salva viața în cazul unui risc de înec

0
383
foto: Codruț BURDUJAN

Vremea frumoasă, specifică lunii august, sporește tentația multora pentru o „bălăceală” iar o dată cu răcoritul în apă, apar și riscurile specifice; în acest sens, cadrele medicale de la Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” Sfântu Gheorghe atenționează publicul, într-o scurtă informare pe pagina de socializare a instituției, să nu ignore câteva detalii care pot salva vieți în cazul unor situații periculoase din timpul distracției în apă:

? ????????̆ ???? ?? ?̂?????̆ ?? ???? ????????̆ ??̆ ?????? ????̆ ??????

„Scenariu: Vă aflați la piscină, la mare sau pe malul unui lac de agrement și observați în apă o persoană care are privirea pierdută, ține brațele întinse în lateral, în timp ce se scufundă și reapare la suprafață pentru perioade scurte de timp, dar nimeni din jur nu pare să observe vreo problemă. Asta pentru că înecul nu se întâmplă cum vedem în filme: victima nu strigă disperată după ajutor, iar înecul poate trece ușor neobservat.
Explicația este simplă: în momentul în care victima realizează că începe să se scufunde în apă, instinctul de supraviețuire o face să își concentreze toată energia pe încercările de ridicare la suprafață, pentru a putea respira pe gură.(..) Pentru a putea striga, corpul uman are nevoie întâi de aer, iar timpul între scufundări este scurt” – explică specialiștii.

?? ???? ?? ??̆??? ??̂?? ????? ??̆ ?????? ?? ?̂?????̆?

”Siguranța salvatorului este pe primul loc! Nu intrați în apă să salvați pe cineva dacă nu știți să înotați sau dacă valurile sunt prea agresive. Șansele să deveniți la rândul vostru victime sunt extrem de mari.
În primul rând, strigați după ajutor! Dacă la fața locului se află mai multe persoane, alertați-le și sunați la 112!” – subliniază medicii.

„Dacă decideți să intrați în apă, mai întâi scăpați de hainele și pantofii care ar putea să vă limiteze mobilitatea, apoi înotați până ajungeți în dreptul victimei.

Apropiați-vă întotdeauna din spate, altfel există riscul să vă tragă sub apă în încercarea de a se salva, și apucați victima de sub braț, ținând-o cu fața în sus, deasupra apei. Reveniți la mal, având grijă să o mențineți cu fața deasupra apei. Puteți face asta înotând fie pe spate, fie pe burtă, cu o singură mână, în timp ce cu cealaltă mână susțineți victima” – precizează aceștia.

Ce trebuie să faceți când victima este adusă la mal

„Odată ajunși la mal, așezați victima pe spate și verificați-i starea de conștieță și respirația. Puteți folosi metoda P.A.S. (Privește – Ascultă – Simte respirațiile victimei) timp de 10 secunde.

ATENȚIE!: Victimele unui înec pot prezenta și leziuni de coloană cervicală, de aceea, trebuie mobilizate cât mai puțin și păstrate cu capul într-o poziție stabilă.

Dacă victima este inconștientă și nu respiră, începeți manevrele de resuscitare! Efectuați 5 respirații gură-la-gură – deși în restul cazurilor de stop cardio-respirator aceste respirații sunt opționale, în cazul victimelor unui înec ele sunt obligatorii, deoarece principala cauză a opririi inimii victimei este lipsa de oxigen.

Începeți compresiile toracice și continuați respirațiile gură-la-gură în raport de 30:2” – se menționează în ghidul amintit.

Cum se fac respirațiile gură-la-gură în raport de 30:2

„Așezați-vă mâinile pe mijlocul pieptului victimei și apăsați toracele cu un ritm de 100-120 de comprimări pe minut. După fiecare 30 de apăsări, faceți două respirații gură la gură.

Interesant de știut! Pentru a menține o frecvență eficientă a compresiilor toracice, vă puteți ajuta de ritmul melodiei „??????` ?????” a trupei Bee Gees.

Dacă victima respiră, aceasta trebuie așezată în poziție laterală de siguranță, pe o parte, deoarece pot apărea vărsături, și transportată cât mai urgent la spital, pentru a fi examinată și supravegheată cel puțin câteva ore” – se precizează pe pagina Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” Sfântu Gheorghe.

Articolul precedentInvestiții în infrastructura Spitalului Clinic de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” din Iași
Articolul următorSolidaritatea Sanitară a lansat aplicația „Calculatorul salariilor din sănătate”. Care este utilitatea ei