Cea de-a VIII-a editie a Simpozionul NeuRODiab 2012 se desfasoara in perioada 17-20 octombrie, la Sibiu. Reunind peste 300 de medici, manifestarea trateaza cu o deosebita atentie importanta colaborarii pe plan medical a tuturor specialistilor implicati in depistarea precoce, diagnosticarea eficienta si tratarea adecvata a neuropatiei diabetice.

in diagnosticarea si monitorizarea neuropatiei diabetice sunt implicati specialisti din diabet, cardiologie, neurologie, oftalmologie, nutritie, medicina de familie, si implica o elaborata munca in echipa, pentru a-i asigura persoanei diagnosticate cu aceasta afectiune o viata mai buna, lipsita de complicatii severe.

in acest context, prof.univ.dr. Nicolae Hancu, membru de onoare al Academiei Romane, prezent in cadrul Simpozionului NeuRODiab 2012 a punctat faptul ca: „Abordarea inderdisciplinara a neuropatiei diabetice este o munca in echipa, pe care trebuie sa o realizam pentru a veni in sprijinul persoanei afectate de aceasta boala, pentru ca diabetul zaharat este o boala extrem de complexa, cu variabile de la un pacient la altul, iar neuropatia diabetica nu poate fi abordata corect decat multidisciplinar.”

Speakerii prezenti in cadrul Simpozionul NeuRODiab evidenteaza rolul extrem de importantal medicului de familie in cazul neuropatiei diabetice. Acesta consta in depistarea precoce a complicatiei diabetului, efectuarea instruirii ca parte integranta si esentiala a managementului clinic si stabilirea colaborarii multidisciplinare cu diabetologul, neurologul si alti specialisti.

„Este esential ca noi medicii, din diferite specialitati, sa discutam, sa analizam, sa colaboram. Simpozionul NeuRODiab 2012 a creat un astfel de cadru, in care specialisti din domeniul diabetologiei, neurologie, cardiologie si nu numai, s-au adunat sub acelasi acoperis si si-au impartasit din experienta lor, cautand cele mai bune solutii pentru persoanele diagnosticate cu neuropatie diabetica.”, a declarat prof.univ.dr. Maria Mota, presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

Simpozionul NeuRODiab a creat cadrul necesar pentru ca specialistii din diverse domenii sa se reuneasca, sa discute, sa aiba standarde comune in cadrul unei colaborari, care sa permita tocmai aceasta abordare integrativa a pacientilor cu neuropatie diabetica.

Prof.univ.dr. Ovidiu Bajenaru, presedintele Societatii de Neurologie din Romania a declarat ca: „Neuropatia diabetica este cea mai frecventa complicatie a diabetului zaharat. Aceasta afecteaza sistemului nervos periferic si vegetativ, sistemul digestiv, sistemul cardiovascular, dar si sistemul uro-genital, diagnosticarea si monitorizarea acesteia implicand mai multi actori. Astfel, vorbim de o munca in echipa care include diabetologul, cardiologul, neurologul, urologul, nutritionistul, medicul de familie si uneori chirugul. Cu totii trebuie sa depunem eforturi majore pentru ca persoana diagnosticata cu neuropatie diabetica sa nu ajunga la invaliditate sau chiar la pierderea vietii.”

Evenimentul este organizat de catre Societatea de Neuropatie Diabetica si Universitatea a€œLucian Blaga”, Facultatea de Medicina, Sibiu, in parteneriat cu Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, Federatia Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, Societatea de Neurologie din Romania si ASNER – Societatea de Neurofiziologie Electrodiagnostica din Romania.

Partener: Worwag Pharma GmbH&Co.KG