in Romania, afectiunile musculo-scheletice, cum ar fi artrita reumatoida si afectiunile lombare, sunt o problema majora de sanatate a fortei de munca, in conditiile in care 42% dintre angajatii romani raporteaza, in fiecare an, prezenta durerii de spate cauzata de locul de munca. Mai mult decat atat, 30% dintre angajatii romani raporteaza dureri musculare la nivelul gatului, umerilor si al membrelor superioare, se arata intr-un comunicat de presa remis SanatateaTv.ro

„Afectiunile musculo-scheletice reprezinta una dintre cele mai comune cauze raportate pentru boli asociate cu locul de munca in Romania. Desi persoanele care sufera de aceste afectiuni sunt in continuare capabile sa fie foarte productive la locul de munca, prea multe dintre ele parasesc prematur piata muncii din cauza problemelor de sanatate – ceea ce ii costa pe angajatori si pe Guvernul roman sume considerabilde de bani, ca urmare a productivitatii pierdute. Acest lucru poate fi preintampinat prin diagnosticare precoce si tratament, asociat cu un angajament din partea medicilor, a factorilor de decizie din domeniul sanatatii si a angajatorilor de a sprijini lucratorii sa isi pastreze sau sa se reintoarca la locul de munca”, a declarat dr. Catalin Codreanu, presedintele Ligii Romane contra Reumatismului si Ambasadorul Apt pentru munca in Romania.

Bolile musculo-scheletice presupun atat ingradirea accesului la munca cat si un impact direct asupra productivitatii economiei romanesti. Potrivit unui studiu, realizat in cadrul proiectului Fit for Work Romania – Apt pentru munca, aproximativ 143.000 de romani sufera de artrita reumatoida, ceea ce inseamna costuri totale de 619 milioane de euro pe an.

Pentru ca afectiunile musculo-scheletice sunt o reala problema, in perioada 15-19 octombrie, la Bruxelles se desfasoara prima editie a Zilelor Europene ale Sanatatii Musculo-Scheletice.

La nivel european, conform unui nou studiu asupra persoanelor cu afectiuni musculo-scheletice, realizat in 9 tari-membre ale Uniunii Europene, peste 90% din lucratorii care sufera de AMS raporteaza ca se duc la munca in ciuda faptului ca sunt bolnavi, temandu-se sa nu isi piarda locul de munca. Studiul a aratat si faptul ca 75% din cei care nu lucreaza au fost impiedicati sa isi pastreze locul de munca sau sa se intoarca pe piata muncii din cauza afectiunilor de care sufera. Conform aceluiasi studiu, pana la 80% din populatia adulta va fi afectata de o boala musculo-scheletica in timpul vietii.

Mai multe detalii despre acest subiect puteti afla accesand www.comunicatemedicale.ro