Minimizarea expunerii la COVID-19 la locul de muncă: Ce trebuie să facă angajatorii

0
132

Comisia Europeană vine cu o serie de sfaturi pentru angajatori, în contextul Zilei mondiale pentru securitate și sănătate la locul de muncă.

Agenția Europeană pentru Securitate și Sănătate în Muncă (EU-OSHA) a publicat, recent, un ghid privind întoarcerea la serviciu, care prezintă orientări cu privire la garantarea sănătății și siguranței lucrătorilor. Ghidul răspunde la întrebările care îi preocupă pe mulți angajatori în acest moment în care țările UE planifică sau realizează întoarcerea treptată la locul de muncă după coronavirus.

Astfel, pentru minimizarea expunerii la COVID-19 la locul de muncă, angajatorii sunt sfătuiți ca pentru moment să desfășoare numai activități esențiale, să reducă pe cât posibil contactul între angajați și să furnizeze toate echipamentele individuale de protecție necesare.

De asemenea, sunt sfătuiți să furnizeze săpun, apă sau dezinfectant corespunzător pentru mâini.

O altă recomandare este adoptarea politicilor privind concediul flexibil și munca la distanță.

În cazul în care locul de muncă a fost închid din motive legate de COVID, angajatorii sunt sfătuiți să facă un plan de reluare a activității care să ia în considerare sănătatea și siguranța, ținând cont de câteva aspecte. Acestea sunt: actualizarea evaluării riscurilor, sprijinirea angajaților care ar putea suferi de anxietate sau stres, acordarea unei atenții deosebite angajaților cu risc ridicat, precum cei în vârstă sau care suferă de boli cronice și adaptarea configurației birourilor și organizarea activității.

Articolul precedentTratamentul pentru COVID-19 între speranțe și dezamăgiri
Articolul următorO nouă actualizare a definițiilor de caz pentru COVID-19 de la INSP