Tratamentul pentru COVID-19 între speranțe și dezamăgiri

0
38

Două medicamente testate în cadrul aceluiaşi program de studii clinice privind tratamentul COVID-19, program denumit CORIMMUNO, au dat rezultate complet diferite.

Un medicament contra artritei care a fost atent monitorizat pentru utilizarea potenţială împotriva noului coronavirus, Kevzara, a oferit rezultate dezamăgitoare în studiile clinice, au declarat producătorii săi.

Medicamentul, dezvoltat de Sanofi şi Regeneron, nu atacă noul coronavirus, ci dimpotrivă inhibă un răspuns imunitar anormal numit „furtună de citokine”, ce provoacă o inflamaţie a plămânilor pacienţilor în stare gravă, care au nevoie de un aparat de ventilaţie mecanică, relatează AFP citată de Agerpres.

Ad in title

Un prim studiu la scară redusă realizat în China părea să aibă rezultate promiţătoare. Însă medicamentul nu a prezentat niciun avantaj în raport cu un placebo utilizat într-un studiu mai amplu condus în Statele Unite pe 276 de pacienţi cu o boală „gravă”, adică persoane care au nevoie de oxigen, însă nu de un aparat de ventilaţie mecanică. Cu toate acestea, un rezultat promiţător a apărut pentru cei care se aflau în fază „critică”, adică aceia care aveau nevoie de ventilaţie mecanică sau o cantitate mare de oxigen.

Studiul va continua în cadrul acestui grup aflat într-o fază critică: „Aşteptăm rezultatele fazei 3 a studiului pentru a afla mai multe despre COVID-19 şi pentru a înţelege mai bine dacă anumiţi pacienţi pot beneficia de tratamentul cu Kevzara”, a declarat George Yancopoulos, director şi cofondator al Regeneron.

Medicamentul imunosupresor Tocilizumab s-a dovedit eficient în a preveni „furtuna de citokine” la pacienţii cu COVID-19 aflaţi în stare gravă, potrivit unui studiu francez ce nu a fost deocamdată publicat şi ale cărui prime rezultate au fost dezvăluite luni.

Acest tratament a redus „semnificativ” procentul de pacienţi care au necesitat transferul la reanimare sau care au decedat, în raport cu cei care au primit un tratament standard, au anunţat reprezentanţii Assistance Publique – Hopitaux de Paris (AP-HP), citați de AFP.

Acesta a fost „primul studiu comparativ prin tragere la sorţi” care „a demonstrat un beneficiu clinic” al tratamentului cu Tocilizumab pentru pacienţii cu COVID-19 şi care suferă de o infecţie severă, au subliniat organizatorii într-o conferinţă de presă telefonică.

Rezultatele anunţate trebuie încă să fie „consolidate” şi vor fi publicate într-o revistă ştiinţifică în următoarele săptămâni. Reprezentanţii AP-HP au explicat că au decis să le facă publice imediat „din motive care ţin de sănătatea publică” şi de contextul crizei pandemice. Ei au precizat, de asemenea, că au comunicat aceste rezultate autorităţilor sanitare franceze şi Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Tocilizumab (cunoscut şi sub denumirile comerciale Actemra şi RoActemra), produs de laboratorul Roche, aparţine familiei de anticorpi mononucleali – anticorpi creaţi în laborator, proveniţi din aceeaşi şi unică sursă de limfocite şi concepuţi pentru a răspunde unei ţinte precise.

Folosit de obicei în tratamentul poliartritei reumatoide, acest medicament acţionează prin blocarea receptorului unei proteine a sistemului imunitar, care joacă un rol important în procesul inflamator.

Articolul precedentInsomnia în timpul izolării: Ce ne sfătuiesc specialiștii
Articolul următorMinimizarea expunerii la COVID-19 la locul de muncă: Ce trebuie să facă angajatorii