Sfaturi cu privire la citirea corecta a etichetelor produselor alimentare

0
218

Mersul la cumparaturi este de fiecare data o adevarata placere, iar varietatea produselor frumos aranjate pe rafturile supermarketurilor ne fac intotdeauna cu ochiul. Ce facem in aceasta situatie? Alegem produsele alimentare la intamplare sau le selectam respectand niste reguli simple?

Prof. univ. dr. Nicolae Hancu, membru de onoare al Academiei Romane si autorul „Abecedarului de Nutritie”, ne recomanda ca inainte de a pune alimentele in cosul de cumparaturi sa citim cu atentie etichetele produselor.

„Etichetele alimentelor au mai multe componente importante de care este obligatoriu sa tinem cont daca dorim sa facem alegeri culinare bine informate care sa ne ajute sa alcatuim un meniu sanatos. Vom descifra astfel ambalajul oricarui produs alimentar, urmand trei pasi simpli, cu consecinte benefice de neinlocuit daca ne intereseaza cu adevarat ceea ce mancam”, scrie prof. univ. dr. Nicolae Hancu in „Abecedarul de Nutritie”.

Astfel primul pas in descifrarea ambalajului unui produs alimentar este citirea termenului de valabilitate sau solicitarea acestei informatii de la vanzatorii din raioanele cu alimente gata preparate sau semipreparate.

„Este esential sa cititi cu maxima atentie datele corespunzatoare mentiunilor valabil pana la…sau de consumat de preferinta pana la … . Adesea, din pacate, chiar si aceasta informatie este greu de gasit si se pierde intre alte zeci de inscriptii de pe ambalaj, dar tinand cont de importanta ei covarsitoare in ceea ce priveste siguranta alimentelor pe care le consumam, nu vom cumpara niciun produs inainte de a ne asigura ca pana la momentul planificat al consumarii sale va fi in termenul de garantie/valabilitate”, noteaza prof. univ. dr. Nicolae Hancu in „Abecedarul de Nutritie”.

Al doilea pas important in citirea etichetei alimentare este studierea cu atentie a listei de ingrediente. Pe aceasta lista trebuie sa se regaseasca in ordinea descrescatoare a cantitatilor, toate ingredientele, aditivii si aromele folosite la fabricarea produsului alimentar.

„Doar citind aceasta lista care detaliaza compozitia produsului alimentar vom cunoaste cu adevarat ceea ce consumam si nu ne vom mai lasa pacaliti de ingeniozitatea producatorilor care ne informeaza cu majuscule pe partea din fata a ambalajului ca vom consuma un produs din ficat de gasca, pentru ca, in lista de ingrediente, sa descoperim ca produsul contine doar 20% din respectivul ficat”, precizeaza autorul „Abecedarului de Nutritie”.

Cel de-al treilea pas de care trebuie sa tinem cont este citirea etichetei nutritionale, pas esential pentru a evita alimentele care contin cantitati mari de grasimi (in special saturate si trans-), zahar si sare. Alimentele bogate in grasimi, zahar si sare pot deveni neprietenoase sau chiar dusmanoase.

„Indiferent ca facem cumparaturile in supermarket sau in piata, verificarea sigurantei alimentelor, termen de valabilitate, prospetime, modul de preparare, este primul lucru pe care il verificam. Citirea etichetelor alimentare este esentiala pentru a face cumparaturi in mod inteligent si a pune astfel bazele Alimentatiei Sanatoase”, subliniaza prof. univ. dr. Nicolae Hancu in „Abecedarul de Nutritie”.

„Abecedarul de Nutritie” este probabil cea mai importanta carte de nutritie de la profesionisti pentru publicul larg. „Abecedarul de Nutritie” este un ghid complet de alimentatie sanatoasa bazat pe cele mai noi date din acest domeniu, adaptate pentru a fi usor intelese si puse in practica de cat mai multe persoane.

Articolul precedentAgentia Europeana a Medicamentului a demarat o reevaluare a contraceptivelor de urgenta
Articolul următorRevizuirea taxei clawback, una dintre masurile propuse de industria farmaceutica in vederea imbunatatirii sistemului de sanatate