Agentia Europeana a Medicamentului a demarat o reevaluare a contraceptivelor de urgenta

0
24

Agentia Europeana a Medicamentului (European Medicines Agency – EMA) a demarat o reevaluare a contraceptivelor de urgenta pentru a stabili daca greutatea corporala crescuta si indicele de masa corporala (IMC) crescut reduc eficacitatea acestor medicamente in prevenirea sarcinilor nedorite ce pot aparea ca urmare unui contact sexual neprotejat sau a esecului metodei contraceptive utilizate, potrivit unui comunicat de presa postat pe site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale.

Altfel spus, EMA va evalua impactul datelor noi, care sugereaza ca greutatea corporala mare poate afecta eficacitatea contraceptivelor de urgenta.

Printre contraceptivele de urgenta care fac obiectul reevaluarii se gaseste si un numar de medicamente autorizate prin procedura nationala, care contin un progestativ (hormon), levonorgestrel, precum si un medicament autorizat centralizat, care contine ulipristal acetat, autorizat in Uniunea Europeana din anul 2009.

Ad in title

Contraceptivele de urgenta actioneaza prin inhibarea si/sau intarzierea ovulatiei. in Uniunea Europeana, medicamentele contraceptive de urgenta disponibile contin levonorgestrel sau ulipristal acetat.

Reevaluarea medicamentelor contraceptive de urgenta s-a declansat la solicitarea autoritatii competente in domeniul medicamentului din Suedia, conform prevederilor articolului 31 al Directivei CE 2001/83/CE.

Aceasta reevaluare constituie urmarea unei proceduri finalizate in luna noiembrie 2013 pentru un contraceptiv de urgenta care contine levonorgestrel.

Mai multe detalii despre acest subiect puteti citi pe www.comunicatemedicale.ro.

Articolul precedentDr. Traian Constantin: Aproximativ 1% din populatia generala dezvolta pe parcursul vietii litiaza urinara
Articolul următorSfaturi cu privire la citirea corecta a etichetelor produselor alimentare