Sesiuni pentru publicul larg la Conferinta Nationala Alzheimer 2015

0
45

in premiera, in cadrul Conferintei Nationale Alzheimer 2015 vor avea loc sesiuni plenare si workshop-uri dedicate publicului larg, potrivit unui comunicat de presa primit de redactia www.SanatateaTv.ro

Daca in anii precedenti, Conferinta Nationala Alzheimer se adresa doar profesionistilor, medici specialisti psihiatri, neurologi, geriatri, psihologi si asistenti sociali, editia din acest an vizeaza si informarea pacientilor si familiilor acestora, ingrijitorilor calificati si familial, cu privire la boala Alzheimer. Organizarea sesiunilor dedicate au ca prim argument pasii timizi realizati de la lansarea Strategiei si Planului National pentru Dementa (2014-2020) in 2014.

Societatea Romana Alzheimer continua eforturile de a semnala ca dementa trebuie sa fie o prioritate pe plan national. in acest sens, la Conferinta Nationala Alzheimer 2015, vor fi abordate subiecte referitoare la nevoile si ingrijirea persoanelor suferinde, rolul familiei in ingrijirea pacientului cu dementa, comunicarea si imbunatatirea calitatii vietii persoanelor varstnice cu dementa prin activitatile de zi cu zi, tratamente, costuri, drepturile suferinzelor, dilema familiei, solutii preventive eficiente anti-Alzheimer.

Romania se confrunta cu probleme serioase atunci cand vine vorba de diagnosticarea si tinerea sub control a bolii Alzheimer. Astfel foarte multe cazuri de dementa sunt diagnosticate tarziu. Mai exact din cele aproximativ 275.000 de persoane cu dementa Alzheimer, doar 35.000 sunt diagnosticate.

Mai mult decat atat tara noastra ofera servicii inadecvate, lipsesc centrele de zi pentru ingijirea acestor pacienti, iar sprijinul social pentru familia sau ingrijitorii persoanelor cu dementa este absent. De asemenea, in Romania nu exista personal specializat in dementa Alzheimer, lipsesc serviciile de ingrijire paliativa si interesul pentru nevoile de baza ale persoanelor cu dementa.

Articolul precedentMaternitatile din Covasna si Harghita au fost dotate cu echipamente in valoare 15.500 de euro
Articolul următorProf. univ. dr. Maria Dorobantu: Fundatia „Viata fara hipertensiune” are in centrul atentiei pacientul