Prof. univ. dr. Maria Dorobantu: Fundatia „Viata fara hipertensiune” are in centrul atentiei pacientul

0
72

Fundatia „Viata fara hipertensiune” s-a lansat oficial in data de 18 februarie 2015, in cadrul unei ceremonii fastuoase la care au participat personalitati din lumea medicala, academica, culturala, economica, precum si reprezentanti ai autoritatilor si industriei farmaceutice.

„Seara aceasta chiar a fost una speciala pentru ca a fost o audienta foarte bogata si foarte variata. Sigur au fost multi medici, dar au fost si multi oameni din mediul de afaceri ceea ce chiar ne bucura. Fundatia „Viata fara hipertensiune” se adreaseaza in primul rand pacientilor pentru ca tocmai aceasta este zona care nu este suficient de bine acoperita de societatile stiintifice. Societatile stiintifice sunt preocupate de educatia medicala continua a medicilor, de cresterea nivelului profesional al asistentelor, insa pacientul este putin intr-un con de umbra”, a declarat prof. univ. dr. Maria Dorobantu, presedinte Fundatia „Viata fara hipertensiune”.

Invitati speciali in cadrul ceremoniei de lansare a Fundatiei „Viata fara hipertensiune” au fost Gabriel Liiceanu si Andrei Plesu,personalitati ale mediului cultural romanesc diagnosticate cu hipertensiune arteriala.

„Hipertensiunea arteriala este o boala care se trateaza tinand-o in frau. E o boala frumoasa din acest punct de vedere. Nu sunt multe boli pe care le poti tine in frau”, a afirmat Gabriel Liiceanu.

„O boala e frumoasa, cum spunea domnul Liiceanu, si pentru ca inveti foarte multe lucruri traind cu ea. Eu am invatat cateva lucruri foarte importante. Un lucru tine direct de metafizica. Am aflat, acum peste 30 de ani cand am facut primele controale, ca intai si intai trebuie cautata o cauza organica a bolii. Trebuie sa vezi daca nu e ceva gresit la rinichi, la glanda, undeva. Daca nu se gaseste nicio cauza atunci diagnosticul suna asa: hipertensiune esentiala”, a adaugat Andrei Plesu.

Fundatia „Viata fara hipertensiune” si-a propus sa lupte impotriva hipertensiunii arteriale prin intensificarea eforturilor, prin realizarea unor parteneriate strategice in randul societatii civile, dar si printr-o apropiere intre specialisti in hipertensiune si pacienti.

„4 din 10 romani sufera de hipertensiune arteriala. Deci un numar foarte mare. La fel de mare este si aceasta lansare a Fundatiei „Viata fara hipertensiune”. Mi-as dori sa existe, nu stiu daca se poate, dar oamenii de suflet care au format aceasta fundatie in mod sigur vor face ceea ce trebuie si in mod sigur va duce la un plus fata de pacient si sigur pentru sistem, dar in primul rand pentru pacient, sa sufere mai putin si sa fie reinserat in societate”, a precizat Vasile Ciurchea, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

Importanta si necesitatea unui parteneriat intre societatea medicala si cea civila in lupta impotriva hipertensiunii arteriale a fost subliniata si de Ministerul Sanatatii. „Fundatia Viata fara hipertensiune este binevenita mai ales ca vorbim de o afectiune cronica care probabil ca atinge intr-un fel sau altul majoritatea populatiei varstnice din Romania si nu numai din Romania. Singura solutie este sa putem sa depistam din timp aceasta boala, sa putem sa facem preventie activa si sa prevenim instalarea ei, iar daca apare sa o putem trata la timp ca sa prevenim aparitia complicatiilor. Trebuie sa existe si o implicare activa a societatii civile, a organizatiilor de pacienti, dar si a altor organizatii care sprijina un stil de viata sanatos”, a afirmat conf. univ. dr. Alexandru Rafila, consilier al Ministrului Sanatatii.

„Cred ca infiintarea acestei fundatii e un moment de reflectie. Poate ca ar trebui sa ne gandim ce inseamna aceasta alaturare, societatea medicala cu societatea civila. La urma urmei, societatea civila face hipertensiune si societatea medicala este nevoita sa o trateze. Din pacate, asa cum auzit aici, cam unu din patru bolnavi e tratat corect. Dar acesta chiar este un moment de reflectie, un motiv de reflectie. Daca unu din patru e tratat corect si trei sunt tratati incorect inseamna ca suntem intr-o societate in care avem multe de corectat. Şi e bine ca ne-am intalnit aici, ca ni s-a spus ce ni s-a spus, pentru ca trebuie sa meditam”, a adaugat Adrian Vasilescu, Consilier al Guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei.

Mai mult decat atat importanta infiintarii Fundatiei „Viata fara hipertensiune” a fost recunoscuta si de decanul Facultatii de Medicina, prof. univ. dr. Doina Plesca, care sustine ca hipertensiunea arteriala este o problema chiar si la sugari. „Este foarte important sa implicam cat mai mult societatea civila in tot ceea ce inseamna preventie si sanatate pana la urma. Este salutara ideea crearii acestei fundatii cu atat mai mult cu cat incepand de la sugari hipertensiunea exista desi nu o credem si nu o evaluam. Este foarte important ca sa invatam populatia pentru ca rolul nostru acesta este in principal, sa educam, sa prevenim, sa promovam un stil de viata sanatos astfel incat aceasta patologie sa o intalnim cat mai rar si daca apare sa poata fi controlata. Este un exemplu de curaj intr-o societate in care sanatatea nu sta la loc de cinste”.

Pacientii cu hipertensiune arteriala trebuie sa duca un stil de viata sanatos, sa urmeze sfaturile si recomandarile medicilor specialisti si nu in ultimul rand sa respecte cu strictete tratamentul indicat.

„Hipertensiunea arteriala este o boala frumoasa atat timp cat o tii sub control si asculti sfatul medicului. Cum te abati de la sfatul medicului riscul este foarte mare. Hipertensiunea poate fi tinuta in frau, poate fi controlata, dar nu poate fi neglijata. De aceea spun ca fiecare dintre noi trebuie sa urmam sfatul medicului cardiolog si sa luam tratamentul ca atare. Deci este clar ca nu se poate fara tratament. in hipertensiune am invatat lectia ca odata ce am inceput tratamentul toata viata trebuie luat” , a conchis Cezar Irimia, presedinte Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania.

Ceremonia de lansare a Fundatiei „Viata fara hipertensiune” s-a incheiat cu un concert sustinut de Orchestra Medicilor „Dr. Ermil Nichifor”.

Articolul precedentSesiuni pentru publicul larg la Conferinta Nationala Alzheimer 2015
Articolul următorDiabetul zaharat – dezbatut in cadrul cursului DIAMOND, editia Ploiesti