Ministrul Sanatatii, dr. Vasile Cepoi si dr. Raed Arafat, subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii au participat, in data de 24 iulie 2012, la ceremonia prilejuita de dotarea Serviciului Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare (SMURD) cu un nou elicopter.

a€œSistemul de salvare aeriana SMURD va beneficia de un nou elicopter de tip EC135, pentru interventiile aeriene de urgenta. Acesta va fi directionat catre baza Iasi. Ministerul Sanatatii are un contract – cadru semnat pe 4 ani care prevede achizitionarea a 6 elicoptere pentru asigurarea serviciilor de urgenta. Contractul se afla in derulare, anul trecut achizitionandu-se un elicopter care a fost localizat pentru interventiile din regiunea vest. Astazi, vom livra un alt elicopter la Iasi, reusind astfel sa inlocuim elicopterul pe care MAI l-a asigurat pana in prezent in aceasta zona. in luna septembrie vom beneficia de un nou aparat de zbor. in anul 2012, elicopterele SMURD au realizat peste 950 interventii si transferuri de pacienti, efectuand 1832 ore de zbor „, a declarat dr. Vasile Cepoi, ministrul Sanatatii.

Ministrul Sanatatii a mai adaugat ca, elicopterul care urmeaza a fi livrat in luna septembrie, va fi alocat Bazei aeriene de Salvare de la Craiova sau celei din Constanta, urmand a se lua o decizie finala pana la livrarea acestuia. in acest fel, pana la finalul acestui an, vor fi operationale 5 baze aeriene de salvare la Bucuresti, Tg. Mures, Arad, Iasi, Craiova/Constanta.

Costul unui elicopter EC135 a fost de aproximativ 5.300.000 Euro, fondurile fiind asigurate din bugetul de stat. Din fondurile colectate prin taxa pe viciu si din bugetul de stat, din anul 2007 si pana in prezent, Ministerul Sanatatii a achizitionat 1920 de ambulante, un numar de 230 dintre acestea urmand a fi livrate pana la sfarsitul anului acesta. Toate masinile de interventie au fost repartizate serviciilor de ambulanta si cele SMURD de la nivel national. De altfel, Ministerul Sanatatii a incheiat un acord -cadru pe 4 ani pentru achizitia de ambulante care va permite inlocuirea, treptata, a ambulantelor uzate, cu peste 300 000-400 000 km parcusi, ce urmeaza a fi casate.

Elicopterul destinat interventiilor din zona Moldovei urmeaza sa intre in activitate in aproximativ 3-4 saptamani, dupa finalizarea pregatirii si a orelor de anduranta.