Primul implant cohlear cu portelectrod lung a fost efectuat cu succes, in data de 23 iulie 2012, in cadrul Spitalului pentru copii „Grigore Alexandrescu” din Bucuresti, la o pacienta de 11 ani, diagnosticata in urma cu sase luni cu hipoacuzie neurosenzoriala cu scadere pe frecventele medii si inalte peste 85 de decibeli.

„Acesta este primul implant cohlear cu portelectrod lung ce se efectueaza in cadrul Spitalului de copii „Grigore Alexandrescu” din Bucuresti. Introducerea portelectrodului in cohleea urechii interne a fost o reusita. Particularitatea acestui implant consta in faptul ca implantul este suficient de lung si se situeaza suficient de aproape de filetele nervului cohlear, iar acestea sunt stimulate prin pulsuri electrice ce sunt transformate in influxuri nervoase”, a declarat dr. Adrian Tudor, audiolog pentru reglajul implantului cohlear, seful Compartimentului de audiologie la Spitalul Clinic de Urgenta pentru copii „Grigore Alexandrescu”.

Operatia a decurs foarte bine, fara incidente, astfel incat pacientei i s-a asigurat suportul si confortul chirurgical in conditii de siguranta. Dupa sapte zile, copila va putea merge aceasa, iar dupa trei saptamani va reveni la audiologie, cand se va face activarea implantului cohlear. Pas cu pas, se va creste pulsul electric in implantul cohlear, astfel incat filetele nervului cohler sa nu fie afectate. Durata reglajului va fi minim de 1 an, 1 an si jumatate, dupa care va urma sedinte de logopedie efectuate cu ajutorul unui specialist pe durata a 2-3 ani, avand rolul de formare a memoriei auditive a fetitei.

Echipa care a afectuat interventia a fost formata din dr. David Lucian, cofochirurg, dr. Tudor Adrian, audiolog pentru reglajul implantului cohlear, seful Compartimentului de audiologie la Spitalul Clinic de Urgenta pentru copii „Grigore Alexandrescu”, dr. Dan Masaria, medic specialist ORL la Clinica Urechii din Bucuresti, dr. Dan Corneci, anestezist, dr. Stoica Gabriela, logoped psiholog.