51% dintre mamele din Romania nu au auzit de imunizarea copiilor impotriva rotavirusului, cea mai frecventa boala a copilariei, potrivit unui studiu realizat in cadrul campaniei initiata de Societatea Romana de Pediatrie, „Sa protejam copilaria”.

De asemenea, studiul derulat la nivel national in randul mamelor cu copii cu varste intre 0 si 5 ani, a aratat ca 35% dintre mame au ales sa-si protejeze copilul prin imunizare. Spre deosebire de vaccinarea impotriva celorlalte boli, pneumonie, varicela, hepatita B, vaccinarea anti-rotavirus are cel mai mic procent inregistrat. Aproape de doua ori mai putine mame aleg sa previna infectia cu rotavirus a copilului prin imunizare.

Potrivit studiului, rotavirusul a spitalizat cei mai multi copii in comparatie cu celelalte boli, mai multi chiar si decat hepatita B sau pneumonie. Astfel, spitalizarea a fost necesara pentru 8 din 10 copii afectati de rotavirus. in Romania, media de spitalizare pentru rotavirus este de 6 zile.

in aceste conditii, reprezentantii Societatii Romane de Pediatrie atentioneaza asupra faptului ca rotavirusul prezinta cele mai mai riscuri, uneori fatale, la copiii de sub un an. Statisticile medicilor din Romania arata ca 95% dintre copii se vor imbolnavi inainte de a implini varsta de 5 ani.

„Studiul realizat in cadrul campaniei recent lansate, arata inca o data cat de importanta este informarea constanta si corecta a memelor din Romania. Pentru ca vedem in fiecare zi mamici care sunt nevoite sa isi interneze bebelusul bolnav de rotavirus, pentru ca stim cat de greu le este memelor sa isi priveasca bebelusul cu perfuze in manute, am tinut sa lansam o rubrica speciala despre rotavirus pe site-ul campaniei”, a declarat prof. univ. dr. Marin Burlea, presedintele Societatii Romane de Pediatrie.

Gastroenterita cauzata de rotavirus este cea mai frecventa boala in primii ani de viata ai copilului si este extrem de contagioasa. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, boala ucide anual 527.000 de copii la nivel mondial. Masurile standard de igiena nu influenteaza major transmiterea virusului, de aceea boala este extrem de raspandita in toata lume, indiferent de standardele economice. La nivel mondial, principalele patru cauze ale mortalitatii infantile la copiii sub cinci ani cuprind boli diareice, majoritatea cauzate de rotavirus, cu o rata de 15%, depasind incidenta accidentelor copiilor prin asfixiere si complicatii ale nasterii premature.