Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că prima tranşă “simbolică” de vaccinuri împotriva COVID-19 va sosi în România în perioada dintre Crăciun şi Revelion, iar cele 10.000 de doze vor fi dirijate către secţiile de boli infecţioase.

”În 21 decembrie se preconizează a avea avizul pentru acest vaccin al Agenţiei Europene a Medicamentului. Din acel moment ele pot ajunge în fiecare ţară membră din cele 27. În perioada dintre Crăciun şi Revelion va veni o primă tranşă, simbolică, de 10.000 de doze, asta însemnând vaccinare şi rapel pentru 5.000 de persoane pe care îl vom dirija către secţiile de boli infecţioase” a declarat Nelu Tătaru, la un post de televiziune.

Ministru Tătaru a menţionat că, începând cu luna ianuarie, România va primi, eşalonat, lunar, alte vaccinuri, în aşa fel încât până la începutul verii anului viitor să fie vaccinate pe rând categoriile prevăzute în planul de vaccinare.

”Vom începe în primăvară şi, până la începutul verii, eu sper să ajungem la o mare parte din populaţia generală”, a adăugat ministrul.

Vaccinarea se va face în primă fază în spitale, Bucureştiul având iniţial 32 de astfel de centre.

”S-a ales varianta unor centre de vaccinare mai mari, cum ar fi Bucureştiul, ne gândim la Romexpo sau la Arena Naţională, unde vor fi mai multe cabinete de vaccinare. Dacă un centru de vaccinare obişnuit are între 4 şi 6 cabinete, preconizăm ca la un centru mare, cum este Arena Naţională, să fie în jur de 50 de cabinete, fiecare cabinet fiind deservit de doi asistenşi medicali care vor face acel vaccin, având zone de aşteptare (….) iar apoi o altă zonă post-vaccinare unde cel venit la vaccin va rămâne 15 minute unde poate fi evaluat”, a mai declarat Nelu Tătaru.