Echipa ştiinţifică internaţională, înfiinţată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pentru a găsi originile virusului, care a provocat pandemia de COVID-19, va merge în China, în ianuarie, relatează, miercuri, AFP.

„Pot confirma că acest lucru va avea loc în ianuarie”, a declarat purtătorul de cuvânt al OMS, Hedinn Halldorsson, confirmând declaraţiile făcute pentru presă de unul dintre experţi.

Cu toate acestea, el nu a oferit mai multe detalii privind parcursul misiunii. Însă, mai mulţi oficiali importanţi ai OMS au declarat ,în repetate rânduri, că vor ca echipa de experţi să meargă în regiunea Wuhan din China, considerată locul izbucnirii pandemiei, înainte de a vedea dacă alte piste conduc în altă direcţie.

Misiunea este formată din zece oameni de ştiinţă (Danemarca, Regatul Unit, Olanda, Australia, Rusia, Vietnam, Germania, Statele Unite, Qatar şi Japonia), recunoscuţi în domeniile lor de expertiză, iar scopul său este de a afla originile virusului şi modul în care acesta a ajuns la oameni.

Pe 30 octombrie, OMS a anunţat că misiunea s-a reunit pentru prima dată în mod virtual cu experţi chinezi, însă până acum nu a fost prezentată nicio dată pentru plecarea lor pe teren.

Oamenii de ştiinţă cred, în general, că gazda iniţială a virusului a fost liliacul, însă animalul intermediar care a provocat contaminarea la om este încă necunoscut.