Franţa va primi ”până la sfârşitul anului” aproximativ 1,16 milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19, a anunţat, miercuri, premierul Jean Castex, în faţa Adunării Naţionale, relatează AFP.

”Ar trebui să primim 677.000 de doze suplimentare în perioada 5-6 ianuarie”, apoi ”în jur de 1,6 milioane de doze în februarie”, a spus premierul în cadrul prezentării strategiei guvernamentale de vaccinare.

În total, Franţa a comandat aproximativ 200 de milioane de doze pentru a vaccina 100 de milioane de persoane, deoarece vaccinul necesită, în prezent, două injecţii la un interval de câteva săptămâni.

Prin urmare, aproximativ 3,5 milioane de doze primite în următoarele două luni vor face posibilă vaccinarea a aproximativ 1,7 milioane de francezi, în principal persoane în vârstă sau vulnerabile şi unii angajaţi din domeniul sănătăţii.

”Această strategie de implementare a vaccinului va fi progresivă” în ”primul semestru” al anului 2021, a subliniat Jean Castex, insistând asupra ”provocării logistice”.

”Vaccinurile nu sunt aceleaşi şi, prin urmare, logistica necesară pentru a ajunge la distribuirea lor va fi diferită”, a spus premierul, referindu-se la vaccinul Pfizer / BioNTech, care trebuie menţinut la o temperatură de -70 ° C.

Debutul campaniei de vaccinare în Franţa, prevăzut pentru ultima săptămână din decembrie

Campania de vaccinare contra COVID-19 în Franţa va începe ”în ultima săptămână din decembrie dacă sunt întrunite condiţiile”, a anunţat, miercuri, premierul francez, Jean Castex, informează AFP.

Castex a condiţionat lansarea vaccinării de autorizarea de către Agenţia Europeană pentru Medicamente, ”aşteptată pentru 21 decembrie” şi de un aviz al Înaltei autorităţi de sănătate franceze.

Această primă fază a campaniei de vaccinare vizează persoane expuse riscului de infectare şi se va desfăşura pe durata a 6-8 săptămâni, pentru a ţine cont de perioada de 21 de zile între prima vaccinare şi rapel, a adăugat şeful executivului francez, care a prezentat în faţa parlamentului strategia guvernamentală.

Într-o etapă ulterioară, va fi propusă vaccinarea a ”aproape 14 milioane de persoane ce prezintă un factor de risc legat de vârstă sau o patologie cronică şi a anumitor lucrători din domeniul sănătăţii”.

Restul populaţiei nu va fi vizată decât într-o a treia etapă, ”la finalul primăverii”.

De asemenea, Jean Castex a subliniat că ”debutul campaniei de vaccinare nu va marca finalul epidemiei” şi că măsurile de izolare ar trebui să continue în următoarele luni.