Scrisoare deschisa privind Legea interzicerii fumatului in spatiile publice inchise

0
313

Dr. Gabriel Tatu-Chitoiu, medic cardiolog la Spitalul de Urgenta „Floreasca” Bucuresti, Unitatea de Terapie Intensiva Coronarieni a Sectiei de Cardiologie, si presedinte al Societatii Romane de Cardiologie a adresat atat parlamentarilor cat si societatii civile o scrisoare deschisa prin care atrage atentia, inca o data, asupra efectelor nocive pe care le are fumatul.

Scrisoarea deschisa vine ca urmare a retragerii Legii care interzice fumatul in spatiile publice inchise de pe ordinea a zi Camerei Deputatilor in data de 25 noiembrie 2015.

„in urma cu aproape o luna, in calitate de presedinte al Societatii Romane de Cardiologie, am participat la sedinta Comisiei pentru Sanatate si Familie din Camera Deputatilor. O sedinta care a finalizat intr-un vot pozitiv al Comisiei in favoarea modificarii corespunzatoare a acestei legi. Am remarcat atunci seriozitatea si responsabilitatea cu care membrii Comisiei au abordat amendamentele propuse de Doamna Deputat Aurelia Cristea. Ulterior impreuna cu Profesorul Dr. Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie si cu Conferentiarul Dr. Ioan Mircea Coman am adresat membrilor Parlamentului Romaniei un apel pentru votarea grabnica a acestei legi. Am fost placut surprins sa constat introducerea rapida a votarii legii pe ordinea de zi a Parlamentului din 25 Noiembrie 2015. Aceasta zi ar fi trebuit sa fie un moment istoric pentru Romania, urmare a adoptarii unei legi moderne, extrem de eficiente in apararea starii de sanatate a populatiei. Dara€¦ spre consternarea generala legea a disparut subit de pe ordinea de zi. Motivatia oficiala: „o scrisoare a Consiliului Concurentei care atragea atentia asupra unui amendament din acest act normativ, amendament care interzicea afisarea tigarilor in locurile obligatorii de trecere””, se arata in scrisoarea deschisa.

Totodata, dr. Gabriel Tatu-Chitoiu atrage atentia din nou ca fumatul este principala cauza de infarct la populatia tanara, pana la 55 de ani.

„O sinteza a cazurilor de infarct de miocard internate in intervalul 1 August – 31 Octombrie 2015 la Spitalul „Floreasca” arata ca in acest interval am avut 137 pacienti cu infarct. O medie de 1,5 pe zi. Din acest total, 93 pacienti erau fumatori (67%, adica 2 din 3), 39 (28%) au avut varste de sub 50 de ani (31 dintre acestia (78%) erau fumatori), 48 (37%) au avut varste cuprinse intre 50 si 64 de ani (32 dintre ei (67%) erau fumatori). Cumulat 87 (63,5%) dintre pacienti au avut varste de sub 64 ani (sub varsta pensionarii). Dintre acestia 63 (72,4%) erau fumatori. Apare cu claritate faptul ca fumatul este principala cauza de infarct la populatia tanara, pana la 55 de ani, cu o frecventa maxima de aproape 80% sub 40 de ani. Fumatul isi reduce frecventa ca si cauza de infarct dupa 55 de ani. Dintr-un motiv foarte simplu: dispar fumatorii. in medie, speranta lor de viata este cu 10 ani mai redusa decat cea a nefumatorilor”, se mai arata in scrisoarea deschisa.

Scrisoarea deschisa integrala o puteti gasi aici.

Articolul precedentRomania, pe primul loc in Uniunea Europeana privind incidenta tuberculozei
Articolul următorPrelevare multi-organ si multi-tesut realizata in premiera la Spitalul Militar Central din Bucuresti