Dr. Catalin Petru Haiduc: Ideal este ca o pacienta, atunci cand isi doreste un copil, sa se adreseze medicului

0
290

Orice femeie care isi doreste sa aiba un copil trebuie sa acorde o atentie sporita starii de sanatate atat inainte de conceptie, dar mai ales pe perioada sarcinii. Asa cum bine se stie, in primul trimestru riscurile in ceea ce priveste sarcina sunt mult mai mari. in acest context, medicii specialisti recomanda femeilor care doresc sa aiba un copil sa isi faca un minim de investigatii inainte de conceptie pentru a se asigura de starea lor de sanatate. Odata ce au suspiciunea de sarcina, trebuie sa se adreseze medicului ginecolog pentru primele evaluari.

„Cele mai multe dintre paciente isi doresc sa stie exact care sunt riscurile primului trimestru de sarcina. Trebuie sa spun ca sunt foarte multe riscuri. Şi atunci cand o sarcina se opreste din evolutie este extrem de greu sa diagnosticam ce a dus la oprirea din evolutie a unei sarcini de prim trimestru. Motive sunt nenumarate incepand de la motive hormonale, imunologice pana la motive cromozomiale, genetice sau chiar la conditii locale care nu sunt favorabile. Inclusiv infectiile pot afecta o sarcina. Bineinteles ca la prima intalnire cu pacienta medicul ii da o serie de analize din care putem sa vedem daca exista sau nu exista riscuri pentru anumite infectii care pot sa afecteze sarcina. De altfel, conteaza si istoricul unei paciente si istoricul familial. Exista si acele trombofilii, adica anomalii ale coagularii sangelui, care pot sa duca la oprirea in evolutie a unei sarcini. Asadar, atunci cand o pacienta are un istoric pozitiv sau un istoric familial ar fi bine sa se adreseze unui medic inainte de a ramane gravida tocmai pentru a putea lua masurile necesare inainte de a ramane gravida”, a declarat pentru www.sanatateatv.ro dr. Catalin Petru Haiduc, medic primar Obstetrica-Ginecologie.

Eliminarea oricarui risc este esentiala pentru o buna evolutie a sarcinii si o dezvoltare corespunzatoare a fatului. Mai mult, preconceptie, medicul poate recomanda pacientei anumite suplimente.

„Ideal este ca o pacienta atunci cand se gandeste ca isi doreste un copil sa se adreseze medicului. Este foarte important sa stabilim ca ea se gaseste intr-o perfecta stare de sanatate si este pregatita pentru acest lucru. (…) Este important sa eliminam riscurile unor afectiuni pre-existente sarcinii, care ar putea sa puna in pericol sarcina sau care ar putea, ele insale, sa se decompenseze pe parcursul sarcinii si sa aiba un efect nedorit asupra pacientei. De asemenea, la acest consult prenatal medicul ii va recomanda pacientei un supliment de acid folic, acidul folic avand un rol in a preveni aparitia unor complicatii fetale. (…) Acidul folic are un rol adjuvant in a preveni aparitia unor malformatii ale copilasului, nu are un rol determinat. Ideea e ca pacienta sa ia cu minim doua luni inainte un supliment de acid folic”, a mai adaugat dr. Catalin Petru Haiduc.

Articolul precedentRomania, pe primul loc in Uniunea Europeana privind incidenta tuberculozei
Articolul următorPrelevare multi-organ si multi-tesut realizata in premiera la Spitalul Militar Central din Bucuresti