Ministerul Sanatatii: Pacientii de la Colectiv trimisi in Belgia au fost colonizati, nu infectati cu bacterii

0
18

Managerul Institutului de Boli Infectioase „Matei Bals” din Capitala, prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel, a declarat in urma cu putin timp ca victimele incendiului din clubul Colectiv ce au fost transferate la Spitalul Militar din Belgia au fost colonizate, nu infectate cu bacterii.

Declaratia a fost facuta in prezenta secretarului de stat in Ministerul Sanatatii, prof. univ. dr. Dorel Sandesc, in urma aparitiei in presa a unui raspuns oficial al conducerii Spitalului Militar din Belgia – Military Hospital Queen Astrid Bruxelles – care ar fi confirmat ca toti cei opt pacienti pe care i-a preluat din Bucuresti au fost infectati cu bacterii intraspitalicesti.

„Ceea ce spune acest comunicat cat se poate de clar si de limpede este ca pacientii la admisie pareau sa fie colonizaticu un anumit tip de bacterii. Colonizati, atentie, si nu infectati. Este o diferenta majora intre colonizare si infectare. Colonizarea inseamna ca exista o populare cu un anumit tip de germene, dar care nu generaza un proces infectios. Şi ca atare, se stie ca noi suntem colonizati cam peste tot: suntem colonizati in cavitatea orofaringiana, suntem colonizati la nivelul foselor nazale, la nivelul tractului respirator, suntem colonizati pe maini, la nivelul tubului digestiv, suntem colonizati la nivelul chiar si al tractului urinar. Daca nu am fi colonizati, nu am putea sa crestem si nu am putea sa ne dezvoltam, pentru ca aceste micro-organisme care ne colonizeaza, deci ne populeaza pe dinafara si respectiv prin interior, produc o serie de elemente, care sunt chiar elemente deosebit de importante, cum ar fi vitaminele, fara de care nu am creste. Deci vorbim de colonizare si nu vorbim de infectie”, a declarat prof. univ. dr. Adrian Streinu Cercel in cadrul unei conferinte de presa la sediul Ministerului Sanatatii.

Ad in title

Potrivit statisticilor prezentate de prof. univ. dr. Dorel Sandesc, la pacientii cu arsuri majore, rata de infectii la cei care decedeaza este de peste 75%.

„Dupa cinci zile de intubatie si ventilatie artificiala, in medie, la pacientii din toata lumea dezvoltata, civilizata, care raporteaza aceste infectii, apare in medie o infectie respiratorie”, a mai punctat secretarul de stat in Ministerul Sanatatii.

Articolul precedentRomania, pe primul loc in Uniunea Europeana privind incidenta tuberculozei
Articolul următorPrelevare multi-organ si multi-tesut realizata in premiera la Spitalul Militar Central din Bucuresti